BYGG

Byggkrisen ikke avblåst

Tore Stensvold
27. mai 2009 - 16:04

Denne uka offentliggjorde Statistisk sentralbyrå (SSB) tall som viser vekst i ordreinngangen for bygg- og anlegg i første kvartal i år mot 4. kvartal i fjor. Det ga ugrunnet optimisme hos.

Ikke over

Administrerende direktør Ketil Lyng i BNL heller kaldt vann i årene på alle som trodde at krisen nå er over. Fjerde kvartal i fjor var nemlig det laveste på svært mange år.

Dessuten kom veksten hovedsakelig innen anlegg mens byggvirksomheten knapt steg. Flommen av konkurser innen bygg og anlegg øker i omfang.

Tunge tall

Uke 21 ble det satt ny rekord med 42 bedrifter i skifteretten, og uka hadde bare fire dager. Samtidig viser Statistisk Sentralbyrås prognoser for arbeidsledigheten at det går mot 2003-tistander. Prognosene for utviklingen i makroøkonomien viser et fall på -8,6 prosent i bruttoinvesteringer. Boligbyggingen er blant områdene med verst utviking, ned -8,1 i 2008 og fortsetter ned med - 13,9 i år. Eksportindustrien faller med -5,1 posent

Den samlede arbeidsleigheten kan bli på 130.000 personer om to år. NAV frykter at ledigheten vil øke mest innen bygg og anlegg og at 105.000 vil stå uten jobb ved årets utgang.

Reservene minker

– Krisen er langt fra over. En økning i ordrene fra fjerde kvartal er ikke nok til å fylle opp ordrebøkene. Ordrereservene synker, påpeker Lyng.

I klartekst betyr det at bedriftene nå er godt i gang med å tære på fettreservene.

Les også: Flere ordrer i bygg og anlegg

På med bremsene

SSB-tallene ser unaturlig lystige ut når man måler mot siste kvartal før nyttår, da absolutt alle prosjekter ble lagt på is og ingen turte å røre seg.

Det var da panikken bredte seg og alle bremser satt på. Etter nyttår er det i hovedsak nye kontrakter innen anlegg – det vil si veier og infrastruktur, som henter seg litt inn igjen.

De som tråkket inn bremsen i panikk fikk tenkt seg om og satte i gang gryteklare prosjekter.



Vei i vellinga

Innen anleggssektoren er tallene hyggeligere lesning. Der er ordretilgangen oppført til 31 prosent opp fra krisekvartalet rett før nyttår. Men det er bare en prosent høyere enn første kvartal 2008.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det synkende rentenivået og positive signaler for samferdselsprosjekter i statsbudsjettet som ble lagt fram i oktober er signalene som utløste den lille oppgangen første kvartal, ifølge BNL.

– Virkningene av krisetiltakene og finanspakker har ikke kommet med på denne statistikken, sier Lyng.

I likhet med industrien og mange andre bransjer, sliter også utbyggere med levedyktige prosjekter med å få bankene med på å finansiere prosjekter.

Pengene fra finanspakken til regjeringen blir ikke satt i arbeid.

Krisen kan forverres

Han ser ikke spesielt lyst på tida framover heller.

– Vi er fortsatt bekymret. Vi frykter at den internasjonale nedgangen i økonomien sakte, men sikkert også slår inn her, frykter Lyng.

Dersom eksportindustrien rammes hardere samtidig med at oljeprisene synker og finansieringen av næringslivet ikke løsner, vil krisen bli atskillig verre.

Revidert

På mandag møtte BNL finanskomiteen og la fram sinne synspunkter i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

– Det er for tidlig å si om vi bli hørt, men vi påpekte at økt ramme for Husbanken er svært viktig for oss. Dernest må kapasiteten til å få fram prosjekter økes, sier Lyng.

Les: BNL krever handling

Somlet

Han mener regjeringen har somlet med å øke prosjekteringskapasiteten og muligheten til raskere å få fram og godkjent prosjekter som kan settes kjapt i gang.

–Antakelig kommer vi til å få en del tiltak som kan være positivet når valgkampen settes i gang, sier Lyng.

Det kan være for sent for mange av dem som står i ledighetskøen. Ifølge BNL vil den øke.

Da foreningen møtte finanskomiteen på mandag, hadde de met et dystert brev. BNL skrivet 6,0 prosent av arbeidsstyrken i bygg og anlegg var registrert som arbeidsledige i april.

I brevet advarer de mot at denne utviklingen vil forverre seg.

Flere ledige

Ifølge brevet viser økonomiske analyser fra Byggenæringen/ Prognosesenteret at aktiviteten i byggenæringen ser ut til å falle med ytterligere 18 milliarder kroner neste år.

Det er like stort som fallet i aktivitetsnivå fra 2008 til 2009.

BNL påpeker at det fra i fjor til i år først og fremst er investeringer i boliger som har blitt kraftig redusert.

Prognosene for igangsetting av boliger ligger på 18.000 for 2009, som er bortimot en halvering fra 2007.

– Fram til 2010 vil også investeringer i andre bygg enn boliger bli betydelig redusert. Nedgangen i byggingen av private næringsbygg ser ut til å bli på 39 prosent, skriver BNL.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.