Bygging av vindmøllepark krever ny bru som tåler 140 tonn på fv 406 i Birkenes

Men fylkesutvalget i Agder er tydelige på at størsteparten av regningen må utbyggingsselskapet RWE stå for.

 En ny Senumstad bru på fv 406 I Birkenes må tåle en aksellast på 140 tonn.
En ny Senumstad bru på fv 406 I Birkenes må tåle en aksellast på 140 tonn. Foto: Lasse Moen Sørensen, Agder fylkeskommune
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
9. des. 2020 - 11:57

Senumstad bru i Birkenes kommune var opprinnelig kostnadsberegnet til 55 millioner kroner, men nye overslag fra utbyggingsselskapet viser at det nå vil koste 81 millioner kroner å bygge brua som skal tåle aksellast på hele 140 tonn.

Derfor har fylkesutvalget i Agder vedtatt at fylkeskommunenes økonomiske forpliktelse er satt til 50 prosent av den opprinnelige rammen på 55 mill. kroner. Innstillingen til fylkestinget, som skal ha sitt møte før jul, er dermed at det forutsettes at RWE AG står ansvarlig for hele kostnadsøkningen som nå er fremlagt.

Skulle prosjektet ikke bygges, forutsetter fylket at RWE AG dekker sin halvpart av påløpte prosjektkostnader, heter det i vedtaket.

Uten drivstoff, er det lite poeng å bygge skip som kan gå på hydrogen. Enova vil derfor støtte produksjon av hydrogen med inntil 400 millioner kroner per anlegg.
Les også

400 mill. i hydrogen-støtte: – Ikke sikker på at vi får en ketchup-effekt

Må tåle 140 tonn aksellast

Det er vindmøllefirmaet RWE som har fått konsesjonen til å bygge ut vindmøller på Oddeheia og Bjelkeberget i Birkenes kommune.

Transporten av utstyr for å etablere og drifte vindmølleparken skal foregå over Senumstad bru. Den eksisterende hengebrua har godkjent totalvekt på 80 tonn aksellast og har ikke styrke nok til å tåle de tunge transportene av utstyr som må til i forbindelse med utbyggingen av vindmølleparken.

Det er derfor besluttet at Agder fylkeskommune i samarbeid med utbygger og Birkenes kommune skal bygge ny bru, som kan håndtere opp til 140 tonn aksellast. 

Reguleringsplanen kan ta ett år

Det skal utarbeides reguleringsplan for ny bru. Denne prosessen er beregnet å ta om lag ett år. Reguleringsplanen må deretter vedtas av Birkenes kommune før selve byggingen kan starte.    

Det er utarbeidet en finansieringsplan der utbygger og Agder fylkeskommune skulle dele utgiftene til etablering av ny bru, innenfor RWE sitt tidlige estimat til kostnadsramme. Fylkeskommunen har utarbeidet et fullstendig kostnadsanslag, som innebærer en kostnad på 81 mill. kr eks. mva. Det forutsettes da at RWE dekker kostnader ut over rammen i opprinnelig avtale. 

Saken skal behandles av fylkestinget i desember. 

Flisa bru må gjennom nye kontrollberegninger, før Innlandet fylke kan avgjøre den videre skjebnen for brua.
Les også

Stengt på grunn av Tretten bru: Nå risikerer de å måtte rive den 20 år gamle trebrua

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.