KRAFT

– Bygger vi ikke nå, vil svenskene le

OED gir konsesjon til åtte vindkraftverk på Fosen og i Snillfjord-området.

Statnett har fått konsesjon av OED til å bygge sentralnettsledning fra Overhalla via Fosen til Trollheim i Surnadal, for å ta imot inntil 1300 MW ny vindkraft fra Fosen og i Snillfjord-området.
Statnett har fått konsesjon av OED til å bygge sentralnettsledning fra Overhalla via Fosen til Trollheim i Surnadal, for å ta imot inntil 1300 MW ny vindkraft fra Fosen og i Snillfjord-området. Bilde: Skjermdump statnett.no
Øyvind LieØyvind LieJournalist
26. aug. 2013 - 12:49

Samtidig ga Olje- og energidepartementet (OED) Statnett i dag konsesjon til en sentralnettsledning fra Overhalla via Fosen og til Trollheim i Surnadal, går det fram av en pressemelding fra departementet.

De 1300 megawattene skal gi omtrent 3,7 TWh ny kraftproduksjon, noe som tilsvarer årsforbruket til om lag 185.000 husstander.

De samlede investeringene blir på rundt 20 milliarder kroner.

– Dette er en historisk dag for norsk vindkraftproduksjon, og vil utgjøre en betydelig del av Norges fornybarsatsing. Jeg mener en slik konsentrert utbygging er viktig for å samle inngrepene fremfor en spredt utbygging, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) i en uttalelse.

Les også: Kan tape 8 milliarder på forsinket linje

Naturmangfold

Konsesjonene er gitt til SAE Vind, Sarepta Energi og Zephyr for bygging av vindkraftverkene Sørmarkfjellet, Roan, Kvenndalsfjellet, Storheia, Geitfjellet, Remmafjellet, Svarthammaren/Pållifjellet og Frøya.

Det er gitt konsesjon til tilknytningsledninger, og Statnett har fått konsesjon til å bygge en 420 kV kraftledning fra Namsos transformatorstasjon til Trollheim transformatorstasjon.

Departementet har i klagebehandlingen gjort enkelte tilpasninger av hensyn til naturmangfold. Innvendingene fra reindriften på Fosen har ifølge OED vært gjenstand for en omfattende behandling, og har ført til endringer i Roan vindkraftanlegg samtidig som det er fastsatt avbøtende tiltak for å redusere ulempene for reindriften på Fosen.

Les også: Vindkraftaktørene nekter å bygge sammen

– Truffet bra

Administrerende direktør Øyvind Isachsen i Norsk vindkraftforening (Norwea) er fornøyd.

– Dette er sjansen Norge har for å være med på sertifikatmuligheten. Dette ser veldig bra ut. Bygger vi ikke nå, kan svenskene sitte og le mens vi har betalt for dårligere vindressurser i Sverige uten å få det til i Norge, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Hvordan vil du vurdere denne konsesjonspakken opp mot konsesjonene på Bjerkreim i fjor, som dere var svært kritiske til fordi SAE Vinds sentrale prosjekt ikke fikk konsesjon?

– Nå har de truffet, dette er veldig bra, sier Isachsen.

Les også: – Umulig å forholde seg til energipolitikk som svinger i takt med oljeprisen

Langt igjen

Konsesjonstildelingen er så fersk at administrerende direktør Anders Gaudestad i SAE Vind ennå ikke har fått satt seg inn i alle detaljene.

– Men omfanget ser veldig positivt ut, dette blir kjempebra for Midt-Norge og vi har fått god uttelling, sier Gaudestad til Teknisk Ukeblad.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Han understreker imidlertid at det gjenstår mye arbeid før parkene kan bygges, også når det gjelder Statnett.

Alle som har fått konsesjon må nemlig vurdere om prosjektene deres blir lønnsomme å bygge ut. Så vil Statnett vurdere om det samlede volumet vindkraft blir stort nok til at det blir samfunnsøkonomisk lønnsomt å bygge kraftlinjene som skal til for å få kraften ut av området.

– Statnett er positive til det, men man må ha det som skjedde på Sydvestlenken i bakhodet. Der ga politikerne løfte om bygging, så ble ikke prosjektet regnet hjem samfunnsøkonomisk, og det ble stoppet av Statnett. Vi er spent nå på om vindkraftvolumet blir stort nok for bygging av linjene, sier Gaudestad.

Les også: Vindkraftverk kan tvinges til å redusere produksjonen for å unngå fugledød

Må lønne seg

Statnett anslo i sine konsesjonssøknader for produksjonsradialene til Fosen og Snillfjord at de trengte minst 400 MW vindkraft i Snillfjordområdet og 600 MW i Fosenområdet for at linjene skulle lønne seg å bygge.

– Linjebyggingen avhenger av at vindkraftaktørene fatter investeringsbeslutninger for nok vindkraft. Nå skal både vi og vindkraftutbyggerne gjøre nye beregninger av prosjektenes samfunnsøkonomiske lønnsomhet, sier kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett til Teknisk Ukeblad.

Les også:

– For mange dårlige vindkraftprosjekter i Norge

Ballespark fra Norwea til Borten Moe

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.