INDUSTRI

Bygger turbiner i Storbritannia

NY TURBINFABRIKK: - Vi vil lage neste generasjons havvindturbiner i Storbritannia, sier fornybarsjef Rene Umlauft i Siemens (t.h.). Her sammen med kollega Andreas Nauen og Dong-sjef Anders Eldrup under åpningen av havvindparken Horns Rev 2 17. september 2009.
NY TURBINFABRIKK: - Vi vil lage neste generasjons havvindturbiner i Storbritannia, sier fornybarsjef Rene Umlauft i Siemens (t.h.). Her sammen med kollega Andreas Nauen og Dong-sjef Anders Eldrup under åpningen av havvindparken Horns Rev 2 17. september 2009. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
25. okt. 2010 - 12:20

Siemens vil begynne å produsere vindturbiner i Storbritannia, etter å ha truet med å droppe planene.

Det avslører selskapet etter at regjeringen fortsetter med å oppgradere landets havner for å støtte utbyggingen av havvindparker.

Nå har også Gamesa og General Electric (GE) annonsert at de planlegger satsinger i Storbritannia.

700 arbeidsplasser

Siemens-fabrikken kan stå klar alt i 2014. Gamesa vil legge sitt hovedkontor til London og bygge et forskningssenter. GE vil investere 100 millioner pund i en turbinfabrikk og legge en utviklingsavdeling til Storbritannia.

Britene skal bruke enorme summer på havvind, og har derfor lenge siklet etter å skape hjemlige arbeidsplasser innen turbinproduksjon.

I vår skrev Siemens en samarbeidsavtale med regjeringen. Fabrikken skulle koste over 700 millioner og kan skape opptil 700 arbeidsplasser, men flere aktører i bransjen har vært skeptiske til om regjeringen ville fortsette å oppgradere havnene i tilstrekkelig grad, noe som trengs for å frakte turbiner til havs.

Dr. Rene Umlauft, leder for Siemens avdeling for ren energi
. Fabrikken skulle koste over 700 millioner og kan skape opptil 700 arbeidsplasser, men flere aktører i bransjen har vært skeptiske til om regjeringen ville fortsette å oppgradere havnene i tilstrekkelig grad, noe som trengs for å frakte turbiner til havs.HOLDER FOREDRAG: Dr. Rene Umlauft, leder for Siemens avdeling for ren energi, holder foredrag under et seminar i Danmark. Foto: Kjetil Malkenes Hovland Kjetil Malkenes Hovland

– Det positive signalet fra den britiske regjeringen betyr at vi kan gå videre med vår investeringsstrategi i vekstområder for fornybar energi, sier dr. Rene Umlauft, som er sjef for fornybar energi i Siemens. – Vi vil fortsette å være ledende i markedet med denne fabrikken som skal produsere neste generasjon havvindturbiner.

Lokaliseringen er ennå ikke kjent, men Siemens bekrefter at de vurderer steder langs kysten i øst og nordøst. Dette passer godt til vindparkene som skal bygges i den såkalte runde 3. Siemens er selv med på å utvikle en havvindpark i Hornsea-området på 4000 megawatt (MW).

Ny turbin

Ifølge Business Green vil den nye Siemens-fabrikken produsere 150 meter høye turbiner på 6 MW. Modellen er uten gir, noe som kan gi lavere vedlikeholdskostnader.

Det har vært tvil om regjeringen ville fortsette oppgraderingen av havner og kaier. Både Siemens, Mitsubishi og General Electric har advart mot at de kan droppe produksjon av turbiner i Storbritannia. Men i forrige uke ble det kjent gjennom statsbudsjettet at regjeringen bevilger 200 millioner pund til såkalt karbon-infrastruktur, inkludert en egen pott til utvikling av landets havner.

Nå kan det komme en rekke turbinfabrikker til Storbritannia i årene fremover.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.