INDUSTRI

Bygger nytt solteknologisenter

Finn Halvorsen
19. juni 2008 - 07:06

RECs forskningsmiljø ved ScanWafer på Herøya vil ved utgangen av året telle 40 mann.

Og neste sommer flytter de inn i et flunkende nytt teknologisenter vegg i vegg med wafer-fabrikkene.

Fra 0 - 40

Forskningsdirektør Øyvind Gjerstad startet etablering av et forskningsmiljø ved REC ScanWafer på Herøya i 2004. Ved utgangen av året vil de være 40 mann.

Og neste sommer flytter de inn i et flunkende nytt teknologisenter vegg i vegg med wafer-fabrikkene.

Singapore

Denne uka ble det kjent at REC bruker ca. 13 milliarder kroner i Singapore for å bygge det som skal bli verdens største fabrikk for wafer, celler og moduler.

Les også: Bygger gigantfabrikk i Singapore

Leier

På Herøya i Telemark er det planer for 400 millioner kroner. Her blir det utvidelser og oppgraderinger av anlegg.

Virksomheten leier i dag lokaler på ulike steder av Herøya Næringspark.

– Men det blir for trangt og lite hensiktsmessig. Vi er derfor meget fornøyd med at RECs styre i fjor høst bevilget 210 millioner kroner og ga klarsignal til bygging av det nye teknologisenteret her på Herøya, sier forskningsdirektør Øyvind Gjerstad.

Nå har styret bestemt seg for å bygge ut til det som kalles Herøya II - som vil utvide kapasiteten med 100 MW. Dermed kan anleggene i Norge produsere wafere med opp til 1,75 GWh innen 2011.



Klart til sommeren

Senteret er midt i byggefasen. Herøya Næringspark er byggherre, men alt foregår etter REC Scanwafers spesifikasjoner. Dag Hotvedt har fått jobben med å passe på at planene følges til punkt og prikke.

– Selve bygget skal stå ferdig 1. desember. Deretter går det slag i slag med innflytting og montering av utstyr frem mot sommeren. Vi vil når alt er på plass ha en fullstendig prosesslinje med alle deler fra smelteovn, via saging til vask og håndtering. Det hele vil være moduloppbygd for enkelt å kunne endre ulike parametere i forskningsarbeidet, sier Hotvedt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Redusere kostnad per watt

Målet er klart; å sørge for at de store produksjonslinjene på sikt kan levere flere silisiumskiver til lavere kostnad.

– Det nye teknologisenteret skal sikre oss at vi fortsatt kan beholde våre teknologiske tetposisjon. Når nye metoder og teknologier er ferdig utviklet og testet hos oss blir de flyttet over i et område i selve fabrikken hvor vi ikke forstyrrer den løpende produksjonen. Det er derfor viktig med god dialog og kommunikasjon mellom teknologisenter og fabrikk. Det er ikke uten grunn at teknologisenteret blir bygget nettopp her på Herøya, sier Gjerstad.



De beste fra hele verden

Han innrømmer dog at det ikke alltid er like lett å få verdens beste forskere på feltet til å flytte til Norge og Herøya.

– Men vi har et godt internasjonalt renommé, vi har hatt muligheten til å være kresne i våre valg og har fått tak i den spisskompetansen vi trenger, til tross for mange av våre konkurrenter er ute etter de samme folkene, sier Gjerstad.







Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.