Bygger ny fergekai på Vega til 63 millioner kroner

Det er den gamle tilleggskaia på Igerøya som nå er i dårlig forfatning at det skal byttes ut med en helt ny. Consto Anlegg Nord er allerede i gang med å rigge seg på plass.

Igerøy er en av Vega-øyene, og her ligger fergekaia til øykommunen. Det er tilleggskaia nærmest i bildet som nå skal byttes ut.
Igerøy er en av Vega-øyene, og her ligger fergekaia til øykommunen. Det er tilleggskaia nærmest i bildet som nå skal byttes ut. Foto: Stig Bøe
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
8. mars 2023 - 08:58

Det er Nordland fylkeskommune som er byggherre, og kontrakten de har inngått med Consto Anlegg Nord AS omfatter bygging av ny kai og riving av den gamle, et oppdrag til på 63 millioner kroner ekskl. mva.    

–Vi takker for oppdraget og ser fram til å være på plass i midten av mars. Da starter vi med å sette opp kontor- og boligrigger på et område hos Vega Sjøfarm, like i nærheten av ferjeleiet. Maskiner og utstyr skal også over fjorden, og så er vi i gang med arbeidene på kaia før påske, sier prosjektleder i Consto Anlegg Nord AS, Andreas Løkås.  

Hensyn til ferjetrafikken  

Andreas Løkås fra entreprenøren Consto Anlegg Nord og byggeleder for Nordland fylkeskommune, Stig Bøe <i>Foto:  Nordland fylkeskommune</i>
Andreas Løkås fra entreprenøren Consto Anlegg Nord og byggeleder for Nordland fylkeskommune, Stig Bøe Foto:  Nordland fylkeskommune

Utgangspunktet er at ferjetrafikken skal gå så normal som mulig i anleggsperioden, uten store stopp i rutetilbudet.  

–Vi planlegger for at anleggsaktiviteten skal gi minst mulig bryderi, selv om de som besøker Igerøy nødvendigvis kommer tett på byggeplassen, sier byggeleder i Nordland fylkeskommune, Stig Bøe.   

Det skal etableres et midlertidig anlegg der ferjene skal legge til mens arbeidene med riving og bygging pågår.    

–Da skal ferjene dele på ett løp, mot tidligere to. Oppstillingsplassen blir på samme sted som før, og vi ber de reisende om å følge anvisningen fra ferjemannskapene. 

Om prosjektet 

Tilleggskaia er i dårlig forfatning. Nå skal det bygges ny, og den gamle skal rives. Dette innebærer arbeider med betongkonstruksjoner både i og over grunn.  

Kaianlegget er fra 1988, med en påbygning i 1999.   

Arbeidene skal være ferdig tidlig i 2024. 

Igerøy ferjekai ligger på fylkesveg 839 i Vega kommune i Nordland.  

Slik illustrerer Norled de planlagte batterifergene i Nordland. De skal bidra til 90 prosent utslippskutt på strekningen hvis alt går etter planen.
Les også

Ferger får rekordstore batterier: – Ikke kjent med at det finnes større batterier i Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.