KRAFT

Bygger CO2-fritt gasskraftverk

Anders J. Steensen
3. sep. 2008 - 22:35
Vis mer

Gasskraftverket Epcor Power Generation planlegger å bygge blir på 240 MW.

Det er et såkalt IGCC-kraftverk (Integrated Gassification Combined Cycle). Det skal bestå av en gassifiseringsenhet, et CO 2-renseanlegg samt en gassturbin med energigjenvinning fra eksosgassen.

Gasskraftverket er planlagt å komme i produksjon i 2015.

Ny konstruksjon

Selve kraftverket blir av en ny konstruksjon med såkalt precombustion rensing av CO 2 (rensing av CO 2 før forbrenning) og gassturbin som bruker tilnærmet lik hydrogen som drivstoff. Målet er at mer enn 85% av CO 2 skal fjernes og deponeres.

Kraftverket som skal bygges ved Genesee, ikke langt fra den kanadiske oljehovedstaden Edmonton i Alberta, finansieres delvis gjennom at delstaten har avsatt 10 milliarder kroner til tilskudd for å realisere teknologier som bidrar til å redusere utslippet av klimagasser.

Les også: Starter CO2-rensing av kullkraft

Komplisert kombikraftverk

Teknisk blir kraftverket krevende.

Det er en kombinasjon av kjente teknologier med gassifisering av kull til en syntesegass som oppgraderes til en blanding av hydrogen og CO, samt et kombikraftverk hvor kraften genereres både fra gassturbiner og dampturbiner. Siemens har fått oppdraget med å levere gasssifiseringsenheten.

Oppdraget innebærer tidligfase-studier for å finne endelig konfigurasjon for kraftverket, utarbeidelse av prosjektgjennomføringsplan og spesifikasjonene av alt teknisk utstyr knyttet til gassifisering anlegget og videre til gasskraftverket.

Les også:

Kjent gassenhet

Gassifiseringsenheten som skal brukes er allerede brukt ved en rekke kraftverk iblant annet Kina, USA og Australia. Siemens har fått kull fra Alberta for å tilpasse enheten slik at den kan fungere med dette kullet.

Prinsippet for en gassifiseringsenhet er at knust kull forbrennes i en reaktor samtidig som det tilføres damp. Ut av reaktoren kommer hydrogen og karbonmonoksid, CO og noe CO 2. Andre gasskomponenter må renses ut nedstrøms fra reaktoren. Selve prosessen skjer ved forbrenning i et område mellom 1300 oC og 1800 oC under 40 bar trykk.

Det er en egen kjølekrets i reaktoren for å kontrollere og styre temperaturen i forbrenningsrommet.

Rensingen av den rå syntesegassen gjøres i en venturitank som fjerner uønskede gasskomponenter og partikler. Den rensede syntesegassen føres deretter inn i en ny reaktor med dampreformering. Ut av reaktoren fås H 2 pluss CO 2 som fjernes og sendes i rør for å injiseres i oljebrønner for å oppnå økt oljeutvinning.

Les også:

NOx – en utfordring

I likhet med andre gassturbinleverandører, har Siemens arbeidet lenge med å utvikle gassturbiner som går på rent hydrogen. Fordelen med disse er at de ikke slipper ut klimagasser.

Ulempen er at de er vanskeligere og ikke minst dyrere å lage. Det er økte forbrenningshastigheter som utgjør hovedutfordringen.

Gjennom den amerikanske regjeringens utviklingsprogram Clean Coal Initiativ har Siemens i samarbeid med amerikanske universiteter, forskningsinstitutter og bedrifter utviklet en variant av sine gassturbiner som kan bruke hydrogen som drivstoff. Det er særlig kompressor og brennkammeret som er endret for å kunne håndtere hydrogenet.

En utfordring for brennkammeret er i tillegg til flammehastigheten, den noe høyere forbrenningstemperaturen som gjør at det dannes NO x.

Les også: Vil bremse Kårstø-rensing

Byggestart 2012

Siemens mener at de har kommet så langt i utviklingen at den første gassturbinen kan leveres til pilotanlegg fra 2012. Det passer med Epcors IGCC-prosjekt hvor tidligfasestudiene er ferdig i 2009, hovedprosjekteringen i 2011 og byggestart i 2012.

Kraftverket skal startes opp 2015, dersom planene holdes.

Ved flere oljefelt i området rundt Edmonton brukes CO 2 allerede i dag til økt oljeutvinning. Dette er CO 2 som kommer fra naturlige kilder i USA. Epcor–prosjektet blir det første hvor CO 2 fra fossile brensler tas i bruk til dette formålet i Edmonton–området.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.