BYGG

– Byggenæringen må tilpasse seg et klima i endring

Navarsete markerer seg som bygningsminister med grønne ambisjoner.

BÆREKRAFTIG: Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete sier at hun ønsker bærekraftige kvaliteter i det bygde miljøet, og mer effektive byggesaksprosesser. Liv Signe Navarsete Nordic Green Building Conference
BÆREKRAFTIG: Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete sier at hun ønsker bærekraftige kvaliteter i det bygde miljøet, og mer effektive byggesaksprosesser. Liv Signe Navarsete Nordic Green Building Conference Bilde: Fredrik Drevon
Fredrik Drevon
9. feb. 2012 - 14:20
Vis mer

– Målet er at vi skal få gode, miljøvennlige bygg, som er fremtidsrettede og tilgjengelige for alle, sa regional- og kommunalminister Liv Signe Navarsete fra talerstolen på Nordic Green Building Conference i Oslo i dag.

Engasjert

Statsråden sa også at hun støtter Nytt miljømerke lanseres i Norge fordi det vil inspirere byggeiere og byggherrer til å bygge, drifte og rehabilitere på en mer miljøvennlig måte.

– Alle bor i bygninger, og alle mennesker må kunne bruke våre bygg, sa Navarsete i den mer filosofiske delen av talen.

Les også: – Det er for få drivkrefter for nyskaping

Etter talen ba vi Navarsete utdype sine synspunkter.

Du holdt en meget engasjert tale. Betyr dette at du er bygg- og anleggsminister?

– Jeg er ansvarlig for bygg, men ikke for næringen som sådan. Jeg er bygningsminister og har ansvar for bygningsloven og regelverket. Jeg er med på å utforme Stortingsmelding om byggenæringen og er stolt av det, sier Navarsete i Teknisk Ukeblad.

Les også: Related content

1200001571.jpg

Klimaendringer

– Grønne tak, som trolig er et fornuftig tiltak for å begrense overvann, er blitt populært i Tyskland. Vil du kjempe for grønne tak i Norge?

– Det er veldig spennende sett i sammenheng med forandringene vi ser på klima. En ting er at vi må spare energi og redusere klimautslipp, men en annen ting er at vi må tilpasse oss det faktum at klimaet har endret seg, og at det vil endre seg mer.

Les også: Klimaet følger ikke byggereglene

Navarsete sa videre at hun ikke har tatt stilling til om hun skal anbefale grønne tak, men at hun synes ideen er spennende.

Les også: Hvor gode er egentlig passivhusene?

– Riving eller bevaring av Høyblokka?

– Det skal jeg si til deg når jeg har fått oversikt over eksisterende bygningsmasse og sikkerhetskrav som ligger rundt dette. Det er elementer som taler både for bevaring og for riving, men sikkerhetsbiten er nok viktigst. Jeg er opptatt av at alle bygg representer sin epoke og det taler for bevaring.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Erling Viksjø er ikke akkurat utrydningstruet i Norge. Bergen rådhus er ett av mange bygg utført i Viksjøs karakteristiske naturbetong. I Oslo har vi bl a. Hydro-bygget, Bakkehaugen kirke og Helsedirektoratet.

– Ja, det har du rett i. Det som blir spennende er å tenke helt nytt og se på hvilke muligheter som er. Vi har mange kreative og dyktige folk i byggebransjen, sier Navarsete til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Politiet vil samle regjeringskvartalet

Utsetter beslutningen om regjeringskvartalet

Krever at høyblokka fredes

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.