BYGG

Byggegroper forårsaker milliardskader – nytt verktøy skal redusere problemet

Setningsskader koster fire milliarder kroner hvert år. Om kort tid lanserer Norges Geotekniske Institutt et kartbasert verktøy som vil redusere skadene. Pliktig bruk bør vurderes, mener advokat.

Byggegropen i Bjørvika, der Follobanen skal gå, er sikret med avstivning mellom veggene på hver side. I tillegg er det brukt mange pæler. Avstivingen på bildet er en av metodene som gir minst fare for setningsskader.
Byggegropen i Bjørvika, der Follobanen skal gå, er sikret med avstivning mellom veggene på hver side. I tillegg er det brukt mange pæler. Avstivingen på bildet er en av metodene som gir minst fare for setningsskader. Foto: NGI
29. jan. 2020 - 15:30

Det er naboeiendommer som rammes når byggegroper forårsaker setningsskader. De kommer ofte flere år etter at byggeprosjekter er avluttet, og det er vanskelig å dokumentere hva som forårsaket setningene. De største skadene forårsakes av forankringsstag eller borede peler til berg. Minst skade oppstår der det er brukt bjelke mellom vegger på hver side eller rammede peler fordi dette reduserer faren for drenasje. Denne løsningen har imidlertid sine utfordringer. Hvis byggegropen er stor blir det komplisert og dyrt å stive av med bjelker, de kan også ha ensidige vegger. Slike bjelker kan også hindre anleggsmaskiner.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.