Byggegroper forårsaker milliardskader – nytt verktøy skal redusere problemet

Setningsskader koster fire milliarder kroner hvert år. Om kort tid lanserer Norges Geotekniske Institutt et kartbasert verktøy som vil redusere skadene. Pliktig bruk bør vurderes, mener advokat.

Byggegropen i Bjørvika, der Follobanen skal gå, er sikret med avstivning mellom veggene på hver side. I tillegg er det brukt mange pæler. Avstivingen på bildet er en av metodene som gir minst fare for setningsskader. (Foto: NGI)
Skissen viser en byggegrop sikret med forankringsstag. En kilde til problemer er at entreprenøren spyler ut større hulrom enn forutsatt. Poretrykket endres, grunnvannet synker og setningsskader blir resultatet. (Illustrasjon: NGI)
Jenny Langford, med verktøyet som NGI snart vil lansere for å redusere faren for setningsskader. Hvert bygg blir vist med fargekoder som indikerer hvor utsatte de er. (Bilde: Joachim Seehusen )

Setningsskader koster fire milliarder kroner hvert år. Om kort tid lanserer Norges Geotekniske Institutt et kartbasert verktøy som vil redusere skadene. Pliktig bruk bør vurderes, mener advokat.

Det er naboeiendommer som rammes når byggegroper forårsaker setningsskader. De kommer ofte flere år etter at byggeprosjekter er avluttet, og det er vanskelig å dokumentere hva som forårsaket setningene. De største skadene forårsakes av forankringsstag eller borede peler til berg. Minst skade oppstår der det er brukt bjelke mellom vegger på hver side eller rammede peler fordi dette reduserer faren for drenasje. Denne løsningen har imidlertid sine utfordringer. Hvis byggegropen er stor blir det komplisert og dyrt å stive av med bjelker, de kan også ha ensidige vegger. Slike bjelker kan også hindre anleggsmaskiner.

Få tilgang til alt innhold fra tu.no og digi.no med Ekstra

  • Historisk arkiv: Teknisk Ukeblad fra 1854 til i dag
  • Rabatt på konferanser

månedlig

249,-
Tilsvarer Kr 58 per uke Bestill

årlig

2 290,-
Tilsvarer Kr 45 per uke Bestill
Automatisk fornyelse av abonnement kan stoppes når som helst
Bedrift eller organisasjon? Få tilbud her
NITO- og Tekna-medlemmer får 50% rabatt av ordinær pris ved kjøp av årsabonnement.Rabatten fås ved å oppgi medlemsnummer i bestillingsprosessen

Vanlige spørsmål

Jeg er Nito- eller Tekna-medlem. Hvorfor får jeg ikke logget inn?

Tu.no er ikke tilknyttet Tekna eller Nitos medlemsbaser. Du må registrere en ny brukerkonto på tu.no.

Jeg er Nito- eller Tekna-medlem. Hvordan får jeg rabattert pris?

Etter at du har laget en brukerkonto på tu.no og logget inn kan du legge inn ditt medlemsnummer og få 50 % rabatt.

Kan jeg få tilsendt faktura til min arbeidsgiver?

Ja. Ved kjøp av årsabonnement tilbyr vi bedriftsfaktura.

Vil abonnementet automatisk fornye seg automatisk?

Ja. Abonnementet fornyes automatisk. Du kan når som helst skru av automatisk fornyelse.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå