BYGG

Byggeboom i Idretts-Norge

Trond Folckersahm
14. sep. 2007 - 07:09
Vis mer

– De siste årene har det vært en voldsom økning i bygging av stadionanlegg, forteller Ole Myrvold, anleggssjef i Norges Fotballforbund.

Ikke overraskende er fotballklubbene de mest aktive.

Flere klubber i de to øverste divisjonene i gang med bygging, eller har nye stadionanlegg i støpeskjeen. Det samme gjelder flere mindre klubber, også på kvinnesiden.

Byr på mer enn ball

– Et fullverdig stadionanlegg er nødvendig for de klubbene som ønsker å henge med på karusellen. Det stilles stadig større krav til fasiliteter, og ikke minst til at arenaene oppfyller internasjonale krav med tanke på internasjonalt cupspill. Her er sponsorinntektene et vesentlig element. Publikumstilstrømningen er også økende. Samtidig bidrar et godt stadionanlegg til at det kommer enda flere tilskuere til kampene. Det igjen gjør at klubbene klarer å møte de økonomiske utfordringene som stilles, sier Myrvold.



Både badeland og haller

Men det er ikke bare innen fotball behovet for nye anlegg er til stede.

– Pågangen av idrettsforeninger som søker tippemidler til utbygging er generelt sett større enn tidligere, forteller seniorrådgiver i Kirke- og kulturdepartementet, Morten Roa.

Dette gjelder i første rekke anlegg som ikke er fortjenestebasert. Ofte er det anlegg som bygges i samarbeid med kommuner i tilknytning til skoler. I tillegg er det kostnadskrevende svømmeanlegg med badelandfasiliteter i søkerbunken.

– Men det butter imot for mange av søkerne. De får rett og slett ikke tak i entreprenører som kan ta prosjektene.

Kapasitetsproblemer i anleggsbransjen

Men tilbud og etterspørsel går ikke helt i takt. Anleggsbransjen sliter med omfattende kapasitetsproblemer.

– Bemanningssituasjonen kan by på vanskeligheter framover, mener kommunikasjonsdirektør i NCC, Øyvind Kvaal.

– Allerede i dag finnes det flere sykehus og skoler rundt i landet som ikke har fått priset sine prosjekter av en entreprenør. I tillegg kommer vei og tunnel. Får vi en rekke nye idrettsanlegg på toppen av dette, vil det forverre situasjonen ytterligere. Markedet vil bli brennhett, mener Kvaal.

Mange av de nye stadionanleggene er svært ressurskrevende. De skal ikke bare fylle funksjonen som idrettsanlegg, men derimot være flerbruksanlegg med plass til ulike typer arrangementer, og ikke minst som konsertarenaer.

Nye trender

– Da vi startet prosjekteringen av nye Sør Arena, hadde vi en del klare målsettinger, forteller Harald Andersen, daglig leder i IK Start.

Klubben er i ferd med å avslutte arbeidet med sin nye storstue. Den nye stadion er allerede i drift. Det er kun noen utvendige arbeider som gjenstår.

– Visse kriterier skulle oppfylles. Du kan gjerne kalle det moteretninger. I første rekke går dette på intimitet og underholdningselementet. Selv om man sitter på bakerste rad er man ikke lenger unna banen enn 18 meter. Intimiteten understrekes av storskjermer, visuell underholdning og et lydanlegg som gir skikkelig ”trøkk”. Det er også tilrettelagt for konserter. Trailere med utstyr kan kjøre rett inn i anlegget for å losse. Vi vil også benytte anlegget til store kurs og konferanser, forteller Andersen.

Men å iverksette byggingen av et så omfattende anlegg er kostnadskrevende, og Start har møtt en del utfordringer i løpet av prosessen.

– Sett i etterpåklokskapens lys vil jeg nok si at vi burde hatt bedre tid til planleggingen. Det gikk vel fort i svingene. Prosjektet ble en del dyrere enn forventet. Budsjettsprekken var på 20-30 prosent. I dag ville vi helt klart valgt en totalentreprise framfor delentrepriser, understreker Andersen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.