IT

Bygg en norsk nettsky

Bilde: Tove Breistein
Anders Brenna
18. aug. 2009 - 07:30

Offentlig sektor trenger et stort løft uavhengig av om det blir borgerlig eller rødgrønn regjering etter høstens valg.

Det spiller ingen rolle om det heter fornyelses- eller moderniseringsdepartement, så lenge vår offentlige sektor blir bedre - for innbyggerne og de ansatte.

Gamle systemer

Nøkkelen til suksess ligger i riktig bruk av velfungerende IT-systemer som gjør det lettere og raskere for de ansatte å utføre sine oppgaver, men det er en nøkkel mange etater sliter med å finne.

Gamle og dyre IT-systemer som ikke dekker etatenes behov er regelen og ikke unntaket.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys skal holde statens IT-sjefer i øra, og satte i vår opp en grov skisse med krav og retningslinjer om felles IKT-arkitektur som offentlige etater må forholde seg til.

Det er et godt tiltak og et viktig skritt på veien, men offentlig sektor trenger noe mer.Bruk nettskyen

Nettskyen vokser frem som et godt alternativ for stadig flere. Mange er skeptiske, men holdningene endres raskt og stadig mer sensitiv informasjon flyttes ut.

I USA satser for eksempel både Google og Microsoft hardt på å tilby lagring av pasientdata i nettskyen, og Obamas «IT-sjef», Vivek Kundra, fikk jobben etter at han i Washington DC byttet ut de ansattes bruk av Microsoft Office med nettskybaserte Google Apps.Privatiserte skatteservere?

Uansett hvor god sikkerheten er eller blir i nettskyen, vil det aldri bli politisk aksept for å flytte Skatteetatens servere ut i nettskyen til private internasjonale IT-selskaper som Amazon, Google eller Microsoft.

Det kan nok tenkes at mindre kritiske webservere og andre enklere systemer finner veien ut, men offentlig sektor vil trolig holde seg unna lengre enn selv de mest skeptiske private selskapene.Offentlig nettsky

Norge bør derfor ta et skritt lengre, og bygge en egen dedikert norsk nettsky til offentlig sektor der alle etater kan kjøpe kapasitet etter behov, og samtidig beholde lokal kontroll.

I nettskyen kan etatene velge om de vil drifte selv, sammen med andre etater, bruke innleide konsulenter eller sette ut driften til dedikerte driftspartnere. Dessuten blir det enklere å gjennomføre IT-prosjekter i tråd med fornyingsministerens nye krav.Frem med kalkulatorene

Det koster mye penger å bygge en skikkelig nettsky, og det kommersielle potensialet i å tilby serverkapasitet billigst mulig til internasjonale IT-giganter er neppe stort nok til alene å forsvare en milliardinvestering i en norsk nettsky.

Hvis nettskyen derimot bygges for å bli en felles plattform for offentlig sektor i Norge, blir det trolig lettere å få regnestykkene til å gå opp. Kalkulatorene må tas frem, men hvis offentlig sektor virkelig skal fornyes, må ting gjøres på nye måter med nye løsninger.

Les også:

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.