BYGG

Burj Dubai skal slå alle verdensrekorder

Veslemøy Nestvold
21. mai 2007 - 07:09

Dubai: Toppen av spiret på Burj Dubai kan bli sett av en person 95 km unna når det står ferdig.

I tillegg til å bli verdens høyeste tårn, vil det også bli verdens høyeste menneskeskapte struktur noensinne.

Formen på Burj Dubai har kommet frem gjennom et samarbeid mellom arkitektene og ingeniørene i Chicago-baserte Skidmore, Owings and Merill (SOM) og Turner Construction International, som har prosjektledelsen.

Utfordringene har vært mange: Bygningens konstruksjon varierer med høyden, og tårnets ulike seksjoner er nøye planlagt for å minske vindpåvirkningen, tåle jordskjelv og temperaturen som kryper over 50 varmegrader på sommeren.

Dubai: Bare først og størst som teller

Verdens første Armani-hotell

Tårnet som i utgangspunktet var planlagt å rage 700 meter over bakken fordelt på 170 etasjer – men som nå er udefinert i høyden for å holde stand mot andre konkurrenter på verdens høyeste bygning – skal bestå av tre deler.

De nederste etasjene skal bli verdens første Armani Hotel (nok en verdensrekord), den mellomste biten blir eksklusive boliger, mens den øverste delen blir kontorer, egen sigarklubb, eksklusive spaområder og treningssenter samt observasjonsrom.

De tre inngangspartiene er separate slik at de som jobber i de øverste delene ikke er i kontakt med hotellets gjester eller fastboende.

Tårnet vil romme 35.000 mennesker når det står ferdig – eller mennesker tilsvarende en liten norsk småby.



Inspirert av ørkenblomst

Arkitektenes inspirasjon til den Y-formede konstruksjonen, er ørkenblomsten Hymenocalis samt mye brukte mønster fra islamsk arkitektur. Tårnets grunnflate er bygd opp med en sentral kjerne med tre kronblad rundt. Etter hvert som tårnet bygges opp i høyden, smalnes kronbladenes form gradvis inn.

I tillegg til vindutfordringer er ørkentemperaturer opp mot 50 grader på sommeren en stor utfordring for arkitekter og ingeniører – ikke minst når det gjelder kjøling av de øverste etasjene. Tårnet skal tåle jordskjelv opp mot 7 på Richters skala og vil bli over dobbelt så høyt som Eiffeltårnet når det står ferdig.



Solgt på et blunk

Da Teknisk Ukeblad var i Dubai, raget tårnet 230 meter i lufta. Fundamentet går 50 meter ned i grunnen som består av sand og ulike lag med sandstein.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Burj Dubai får selvfølgelig verdens hurtigste heis. Alle leilighetene i bygget er solgt, flere allerede solgt for andre gang med kjempegevinst. En av leilighetene i 72. etasje gikk første gang for 3 mill. USD og ble solgt videre for 6 mill USD etter kort tid.

Utviklingskostnadene på prosjektet er så langt oppe i 1,1 milliard USD. Bare kjølingsystemet og transport av vann opp til toppnivå har gitt ingeniørene store utfordringer. På det varmeste vil tårnet bruke 10.000 tonn kjøling per time.

Totalt vannforbruk per dag vl ligge på et gjennomsnitt på 946.000 liter vann Burj Dubai vil også være først ute i verden med spesielle heiser til bruk ved evakuering ved brann. Heisene til obervasjonsdekket på 442 meter vil ha en fart på 10m/sek. Vindusvasking skjer via teleskoparmer på maskiner som hver dekker 36 meter i radius.

Tårnet er bygget i betong med de øverste etasjene i stål. Når tårnet står ferdig vil det være brukt betong tilsvarende vekten på 100.000 elefanter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.