BYGG

Bruker snølekter til å forbedre undervisningen

SAND: NCC hadde ventet 150 gram sand og grus per kubikkmeter snø. I stedet fikk de syv kg. Det fører til at prosessen må tilpasses. Skruer i bunnen av disse karene er et alternativ.
SAND: NCC hadde ventet 150 gram sand og grus per kubikkmeter snø. I stedet fikk de syv kg. Det fører til at prosessen må tilpasses. Skruer i bunnen av disse karene er et alternativ. Bilde: Håkon Jacobsen
Joachim Seehusen
14. feb. 2012 - 16:57

Lærere landet rundt sliter med å gjøre undervisningen i realfag jordnær og brukervennlig.

Sammen med Universitetet i Bergen og Høgskolen i Oslo og Akershus har NCC stilt sin spesiallekter for snøsmelting til disposisjon for å løse dilemmaet.

Teknohimmel

– Her finner du alt, skipsteknikk, strømming, hydraulikk, stål.

Terje Myrhaug fortsetter en lang opplisting av hvilke fag og utfordringer han har måttet håndtere for å få bygget sin egen oppfinnelse, en lekter som smelter snø ved hjelp av sjøvann og renser smeltevannet før det slippes ut i havet.

– Det fantes knapt en leverandør, vi har måttet lage det meste selv.

Fra NCCs snølekter i Oslo
ENTUSIAST: Frede Thorsheim gleder seg over å kunne vise lærere fag og teori i praktisk bruk. I NCCs snøsmelter finner han nær sagt alt han kan drømme om av realfag. Håkon Jacobsen

Teknologi i praksis

Sammen med ham er Frede Thorsheim fra Skolelaboratoriet i realfag fra Universitetet i Bergen, og en gruppe på sju-åtte lærere.

– Her er alt lærerne underviser i, dette er et prakteksempel. Jeg håper lærerne kan bli inspirert til å finne eksempler i sine nærområder. De mangler ofte teknologi i praksis, sier Thorsheim.

Han har holdt på i 12 år nå og har hatt opp mot et par hundre lærere gjennom kurs, i tillegg til prosjekter med et femtitall skoler.

– Lærere forteller meg at slikt har de aldri sett, og at det ikke finnes noe hos dem. Men det stemmer jo ikke, i hvert fall ikke på Vestlandet. Bare tenk på alle oppdrettsanleggene og øvrig virksomhet innen fiskeri. Det inneholder mengder av teknologi.

Les også: Slår alarm om ingeniørmangel

– Færre ingeniører utdannes under Jens

– Utdanning bør gi pensjonspoeng

Læreplan

Etter omvisningen dro lærerne i samlet flokk til Høgskolen i Oslo og Akershus for å gå gjennom besøket, og diskutere hva av de så på snøsmelteren som kan benyttes i undervisningen.

Hvordan det kan brukes i forhold til læreplan, didaktikk, fag og annet.

NCC har en partnerskapsavtale med høyskolen, slik kom besøket på lekteren i stand.

– Det er spennende at lærerne får se og lære hvordan teknologi benyttes i praksis, sier Myrhaug.

Fra NCCs snølekter i Oslo
INTERESSERT: Lærere fra grunnskole til høgskolenivå følger interessert med når oppfinneren, Terje Myrhaug (til venstre) forklarer hvordan prosessen virker. Håkon Jacobsen

Utvikling

Men det er ingen snøsmelting den dagen lærerne besøkte anlegget.

– Vi jobber fortsatt med tilpasninger og justeringer. Dette er jo helt i starten.

Den største utfordringen Terje Myrhaug har møtt er sand og grus.

Ut fra forskningsrapporter og tallmateriale fra blant annet Niva var han forespeilet å finne 150 gram sand og grus pr. kubikkmeter snø.

I virkeligheten er det mer enn syv kilo.

Automatisering

– Vi må finne en automatisert måte å få ut sanden på. Nå tømmer vi tankene en gang hver uke og suger den ut. Det ser ut til at den greieste måten blir å skru den ut.

Myrhaug vurderer nå å montere først en horisontal skrue nederst i den v-formete bunnen, og deretter en skråstilt skrue som tar sanden videre opp.

– Vi ser på et par andre måter, men skrue ser ut til å være det greieste, sier Myrhaug.

Les også: Oslos snøredning er på plass

Oslosnøen går rett i havet

Les mer om: