Sintef energi forsker på varmelager og termisk batteri

Bruker biovoks som varmebatteri – mener dagligvarebransjen bør få øynene opp for teknologien

I februar starter monteringen av verdens første varmelager med faseforandringsmaterialet biovoks.

ZEB-labben mellom Gløshaugen og Lerkendal blir en unik kombinasjon av laboroatorium og kontor- og undervisningsbygg. Snart monteres varmelageret med biovoks som skal kutte effekttopper og strømutgifter. (Bilde: Joachim Seehusen )
Varmelageret måler 5m3. Med vann som medium ville et varmelager med samme kapasitet krevd 20m3, forteller Alexis Sevault, som har utviklet løsningen. (Bilde: Joachim Seehusen )
Selv om det er mye rør i varmeveksleren utgjør ikke vann mer enn fem prosent av volumet. Voksen, som er kjernen i det termiske batteriet, tar 90 prosent av plassen. (Bilde: Joachim Seehusen )
Varmeveksleren består av tynne stålplater med vannkanaler. Voksen fylles mellom platene. (Bilde: Joachim Seehusen )
Skala legger to tynne stålplater over hverandre og lasersveiser dem sammen med sirkulære sveisesømmer. Så setter de trykk på, og platene presses ut. Etter test for tetthet er de klare til bruk. (Bilde: Joachim Seehusen )
Alexis Sevault, forsker på termisk energi hos Sintef ved sitt nye termiske batteri som blir produsert hos Skala på Heimdal sør for Trondheim. (Bilde: Joachim Seehusen )
Varmeveksleren skal benyttes i undervisning og er utstyrt med et koøye så studentene kan følge med på prosessen. (Bilde: Joachim Seehusen )

I februar starter monteringen av verdens første varmelager med faseforandringsmaterialet biovoks.

Det bidrar til å avhjelpe tre problemer: Med effekttariff blir strømmen dyr når forbruket er høyt, et termisk batteri kan lagre varme når strømmen er rimelig og redusere strømregningen. Den andre fordelen – som forutsetter omfattende bruk i mange bygg – er at maksimal belastning på elnettet blir redusert. Det tredje elementet er at økt utbygging av fornybare energikilder skaper behov for å lagre strøm siden leveransen sjelden er synkron med behovet.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå