IT

Brøt anbudsregler for å holde skjema

Tone Strøm-GundersenTone Strøm-Gundersen
22. sep. 2007 - 07:00
Vis mer

15. desember i fjor fikk prekvalifiserte leverandører tilsendt konkurransegrunnlaget med frist til å levere tilbud allerede 10. januar.

Foruten romjulen ga med andre ord Justisdepartementet og Direktoratet for nødkommunikasjon leverandørene bare en drøy uke på å levere en komplisert og stor anskaffelse.

– Brudd på regelverket. De hadde ingen legitim grunn for å benytte seg av en slik kort frist, konkluderer Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA).

Uenig

Nødnett-sjef Tor Helge Lyngstøl er ikke enig:

– Terminalanskaffelsen var på en kritisk linje. Alt ville blitt forsinket, sier Lyngstøl til Teknisk Ukeblad.

Derfor brukte Direktoratet for nødkommunikasjon en hasteprosedyre for å få i gang utbyggingen av nettet. Men Klagenemnda mener offentlige myndigheters tidsplan ikke er god nok grunn til å benytte seg av korte tidsfrister.

– Dersom dette skulle godtas, ville det innebære en åpning for omgåelse av forskriftens ordinære tidsfrister, skriver KOFA i sin avgjørelse.

– Vi tar det til etterretning, sier Lyngstøl.Siemens fordel

Terminalleverandøren VHF Communication, som tapte anbudet, har også klaget på at Siemens og selskapets underleverandør Motorola, hadde en stor fordel i konkurransen framfor øvrige leverandører.

Årsaken er at Siemens leverer nettet radioterminalene skal benyttes i. KOFA mener derfor Direktoratet for nødkommunikasjon burde utjevnet fordelen Siemens og underleverandør Motorola hadde ved å sette en lengre tidsfrist.

– At Motorola hadde en fordel ligger i sakens natur. Men hvis fordelen opplevdes som så stor, burde de kanskje ikke levert anbud da, sier Lyngstøl.

Ser an konsekvenser

Administrerende direktør Jan Foyn i VHF Communication sier selskapet nå vil se an konsekvensene av møtet med Justisdepartementet og Direktoratet før de endelig bestemmer seg for hva de skal gjøre videre.

– Vi fikk absolutt juridisk råd om å forfølge denne saken, men nå vil vi først ha et møte, sier Foyn.

Flere terminaler

Totalt trenger Nødnettet nær 40.000 terminaler og har nå anskaffet de første 10.000 fra Motorola.

– Frykter du nå kansellering av første leveranse som følge av KOFA-vedtaket?

– Nei, evalueringen vår viste at leverandøren vi valgte var klart best og rimeligst, sier Tor Helge Lyngstøl.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.