BYGG

Bro sank 70 centimeter

SANK SAMMEN: På grunn av artesisk utstrømning av grunnvann, har Breivikeidet bru i Troms sunket 70 centimeter.
SANK SAMMEN: På grunn av artesisk utstrømning av grunnvann, har Breivikeidet bru i Troms sunket 70 centimeter. Bilde: Ragnhild Gustad
Truls Tunmo
8. okt. 2010 - 07:06

Utstrømningen gir utvasking av finkorninge masser i grunnen og påfølgende setninger.

– Problemene er særlig konsentrert til området rundt nordre landkar og berører både ny og gammel bro, opplyser seksjonsleder for veiseksjon i Troms i Statens vegvesen Region nord, Eirin-Anne Blix til Teknisk Ukeblad.

I tillegg påvirkes også den midlertidige Baileybrua som er etablert i eksisterende veitrasè og spenner over den gamle broen.



Grunnundersøkelser

Vegdirektoratet ble kontaktet i juni for å bistå Ressursavdelingen i Region nord og byggherren Statens vegvesen med de aktuelle problemene som hadde oppstått etter en runde med supplerende grunnundersøkelser nær den nye broen.

– Problemene er i hovedsak lokalisert til området ved borehullene, men vi har gjennom sommeren også fått indikasjoner på at problemstillingen kan være latent i større eller mindre grad ellers i området både opp- og nedstrøms for brostedet, sier Blix.



Spesialistkompetanse

Vegdirektoratets innsats har vært supplert med spesialistkompetanse fra Region sør både boreteknisk og med hensyn til håndtering av artesiske utstrømninger.

– Vurderinger og tiltak har vært belyst både internt i fagmiljøet i Statens vegvesen, samt ekstern kvalitetssikring før gjennomføring, sier Blix.



Kjent fenomen

Fenomenet med artesisk vanntrykk i grunnen er kjent både fra litteratur og geoteknisk praksis.

– Men problemer av den alvorlighetsgrad vi ser ved Breivikeidet er høyst uvanlig. Artesisk utstrømning oppstår av og til i borehull ved utføring av grunnundersøkelser. Noen hull tetter seg selv, mens noen tettes ved plugging med gjerdestolper eller lignende. I enkelte tilfeller må det utføres injeksjon for å tette borehullene, og i noen sjeldne tilfeller har man måttet ty til løsninger hvor vannet får renne gjennom avlastningsbrønner eller filter som stopper utvaskingen, forklarer Blix.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.