ARKIVNYHETER

Britisk vindstøtte viktig

SHERINGHAM VINDPARK: Slik ser StatoilHydro for seg det nye havvind-prosjektet sammen med Statkraft. Prislappen på anlegget utenfor Storbritannia er 10 milliarder norske kroner.
SHERINGHAM VINDPARK: Slik ser StatoilHydro for seg det nye havvind-prosjektet sammen med Statkraft. Prislappen på anlegget utenfor Storbritannia er 10 milliarder norske kroner. Bilde: Statoil
Kjetil Malkenes Hovland
1. apr. 2009 - 14:16

Statkraft og StatoilHydro blir partnere om havvindprosjektet Sheringham Shoal i Storbritannia.

Grunnen er blant annet gode vindforhold, grunn sjø og britiske støtteordninger.

Attraktive britiske rammebetingelser

– Det er betydelig mer attraktive rammebetingelser for fornybar energi i Storbritannia, sa Helge Lund på en pressekonferanse i selskapets hovedkvarter på Vækerø onsdag.

– I dag er det det, og så er det også sånn at det er mye vindressurser der, og det er relativt grunt vann, utdyper Lund til Teknisk Ukeblad.

– I dag er det det, og så er det også sånn at det er mye vindressurser der, og det er relativt grunt vann, utdyper Lund til Teknisk Ukeblad. ENIGE: Bård Mikkelsen i Statkraft og Helge Lund i StatoilHydro går sammen om å bygge ut Sheringham Shoal havvindpark.

Britene har i motsetning til Norge fått på plass en ordning der grønne sertifikater sponser utviklingen av fornybar energi. Støtten er for øyeblikket på rundt 50 øre per produsert kilowattime.

Ønsker bedre støtteordninger

Også Statkraft-ledelsen skryter av britenes støtteordninger, og håper at den norske regjeringen klarer å bli enige med svenskene om et grønt sertifikatsystem.

– Et markedsdrevet system er det beste, og Storbritannia har i alle fall etablert et system som gjør at det blir prosjekter der, sier Statkraft-sjef Bård Mikkelsen.

– Norge vil bli verdensledende

Statkrafts toppledelse mener dette havvind-prosjektet til 10 milliarder kroner vil gjøre Norge verdensledende på denne teknologien. Mikkelsen skryter av de to selskapenes samlede kompetanse.

– En unik og kraftfull kombinasjon, sier Bård Mikkelsen til Teknisk Ukeblad.

Åpner for norsk havvind

StatoilHydro ser ingen grunn til at de ikke skal kunne drive med havvind også utenfor den norske kysten, dersom rammevilkårene endres.

– Vel, jeg kan ikke svare generelt på det. Det avhenger av om vi klarer å modne frem prosjekter som er lønnsomme, sier Helge Lund.

ØSTKYST: Her utenfor kysten av Norfolk skal StatoilHydro og Statkraft plassere 88 vindturbiner. Parken står klar i 2011.
– Hva skal til?

– Det er egentlig to dimensjoner. Det må være en stabilitet og attraktive rammebetingelser. Det andre er selvfølgelig at vi som selskap industrielt utvikler oss slik at vi klarer å utvikle kompetanse og teknologi slik at vi kan finne det lønnsomt, sier Lund.

Betydelig prosjekt for StatoilHydro

StatoilHydro-sjefen karakteriserer Sheringham Shoal som et "ganske betydelig" prosjekt, også sammenlignet med selskapets satsinger innen olje- og gassektoren.

– Fornybar energi, selv om det vokser fra en liten base, vil vokse hurtig. StatoilHydro ønsker å være med på dette, sier Helge Lund.

Det er også det beste prosjektet StatoilHydro-sjefen har sett når det gjelder havvind.

– Det er det beste offshore vindprosjektet jeg har sett. Det er modnet frem over lang tid av organisasjonen. Men det skal gjennomføres på en god måte prosjektmessig, og det tror jeg vi klarer. Da tror jeg dette blir et spennende langsiktig prosjekt for oss, sier Helge Lund.

Regjeringen er i siget

Selv olje- og energiministeren mener at vindkraften i Norge har vært preget av uforutsigbarhet. Men regjeringen forhandler om bedre støtteordninger, og et forslag til ny havenergilov ble nylig presentert. StatoilHydro konstaterer at den norske regjeringen jobber for å legge til rette for havvind.

– De er i siget, sier Anne Strømmen Lycke, direktør for vindkraft i StatoilHydro.

Norske selskaper er med

Milliardprosjektet kan også bidra til norske arbeidsplasser. Nexans i Halden skal levere sjøkablene, og Master Marine i Oslo skal stå for installasjonen.

- Så det drypper litt på Norge også, sier Anne Strømmen Lycke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.