KLIMA

Britenes CO2-import jevner ut landets grønne fremskritt

Til tross for et fall i Storbritannias egne CO2-utslipp har landets samlede utslipp inntil 2007 vært stigende på grunn av stadig større import av varer.

Storbritannia er nå den største nettoimportøren per innbygger blant G7-landene, ifølge ny rapport.
Storbritannia er nå den største nettoimportøren per innbygger blant G7-landene, ifølge ny rapport. Illustrasjonsfoto: Reuters / Wolfgang Rattay / NTB scanpix
Frederik Marcher Hansen, Ing.dk
24. okt. 2019 - 17:00

Selv om Storbritannia tilsynelatende har hatt et fall i CO2-utslippene, bidrar landet – i likhet med andre vestlige land – til klimaforandringene ved å outsource utslippene sine til utviklingsland med lavere lønninger og færre miljøkrav.

– Vi anser den tilsynelatende nedgangen i Storbritannias CO2-utslipp for å være overvurdert, heter det i en ny rapport fra det britiske statistikkbyrået ONS.

Storbritannias «importerte» utslipp ble tredoblet mellom 1992 og 2007, og landet er nå den største nettoimportøren per innbygger blant G7-landene, hvor det har gått forbi både USA og Japan, konkluderer rapporten.

Asfaltering
Les også

Fem tiltak for mer klimavennlig vedlikehold av fylkesveiene våre

Importerte utslipp

Storbritannias innenlandske utslipp nådde toppen i 1971. Men regner man med andelen fra importerte varer, skjedde dette først i 2007, hvor landets samlede utslipp utgjorde 857,4 millioner tonn, mens de innenlandske utslippene utgjorde 540,8 millioner tonn.

«Globaliseringen av CO2-utslipp har resultert i at servicebaserte økonomier skaper indirekte utslipp ved å outsource produksjonen av varer til land med lavere lønninger og mindre strenge krav til forurensing», skriver ONS i rapporten.

Ifølge rapporten fra ONS steg nettoimporten per innbygger fra 1,7 tonn CO2 i 1992 til 5,1 tonn i 2007 – altså en tredobling på 15 år.

Kilde: ONS
Kilde: ONS

Luftforurensingens globale økonomi

Den teknologiske utviklingen og en markant nedgang i de mest energiintensive sektorene – produksjons- og transportsektoren – samt overgang fra fossile drivstoffer til fornybar energi står bak Storbritannias reduksjon av landets innenlandske CO2-utslipp.

Utviklingen har medført at det i Storbritannia ikke lenger er klar sammenheng mellom økonomisk vekst og CO2-utslipp. Forholdet mellom BNP og miljøet har blitt viktigere fordi den raske økonomiske veksten i utviklingsland skader miljøet, påpeker ONS. På verdensplan er det fortsatt en klar sammenheng mellom utslipp og økonomisk vekst.

Generelt har globaliseringen av verdensøkonomien resultert i at tjenestebaserte land og regioner skaper indirekte CO2-utslipp gjennom outsourcing av fabrikkproduserte varer til land med lavere lønninger og mindre strenge miljøkrav.

«Sett i sammenheng med at det ikke finnes noen grenser for luftforurensing, er en reduksjon i utslippene, samtidig med at BNP-veksten opprettholdes, et globalt ansvar», avslutter forfatterne bak rapporten.

Denne artikkelen ble først publisert på Ing.dk.

Seaweed Energy Solutions sin patentert metode gjør at taren vokser tettere på flakene og er enklere å høste enn viltvoksende tare.
Les også

Kan være aktuelt i Norge: Japan trekker fra 360.000 tonn CO2 lagret i sjøplanter fra klimaregnskap

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.