ENERGI

Tverrpolitisk støtte til Ap-Raymonds sol-planer: Oslo kan bli størst på solenergi i landet

Oslos byrådsleder Raymond Johansen får bred politisk støtte for planen om å gjøre Oslo til Norges største solenergiprodusent. Både Høyre, Venstre og de andre rødgrønne partiene støtter forslaget.

Raymond Johansen får bred støtte for sitt forslag om å montere solceller på alle kommunale bygninger i Oslo. Her med miljøbyråd Lan Marie Berg i MDG.
Raymond Johansen får bred støtte for sitt forslag om å montere solceller på alle kommunale bygninger i Oslo. Her med miljøbyråd Lan Marie Berg i MDG. Frode Hansen
6. sep. 2019 - 14:20

– Det er fantastisk at Arbeiderpartiet nå er med på laget. Da kan vi ta solceller av bordet når vi skal forhandle om byråd de neste fire årene, sier Einar Wilhelmsen, leder for Miljøpartiet de Grønne i Oslo.

Teknisk Ukeblad omtalte fredag Ap-byrådens planer om å montere solceller på alle kommunale tak.

Nå viser det seg at forslaget henter tverrpolitisk støtte. Høyre, Venstre, SV, Rødt og MDG forteller alle til TU at de støtter det nye forslaget.

Starter med 1300 bygg

Oslo kommune eier vel 1300 undervisningsbygg, omsorgsbygg, samt kultur- og idrettsbygg. Bygges alt ut med solceller vil Oslo kommune bli landets største solenergiprodusent. I tillegg eier kommunen over 12,000 boligbygg som også kan bygges ut.

Les også

Wilhelmsen i MDG mener det er hans parti som har lagt grunnlaget for at Oslo nå kan bli ledende på solceller:

– Vi fikk gjennomslag i forhandlingene sist om at alle nye kommunale bygg skulle utredes som plusshus, og fikk også gjennomslag for at det hvert år skulle settes av 20 millioner kroner til solceller på eksisterende kommunale bygg. Dette gjør det nok lett for Raymond Johansen å få gjennom sin splitter nye kampsak, sier Wilhelmsen i MDG.

– Om dagens byråd får fortsette etter valget ser det ut til at det blir full fart på solceller i Oslo fremover, sier han.

Også fra byrådspartner SV får Johansen støtte for forslaget sitt.

– Dette er kjempebra, sier miljøpolitisk talsperson i Oslo SV, Ola Elvevold.

– En slik ambisjon kan nok dagens byrådspartier bli enig om aldeles umiddelbart, sier han.

Full støtte også fra Høyre

Men også de borgelige partiene, Høyre og Venstre, sier de støtter Ap-byrådens forslag.

– Det var nye toner, og jammen på tide, sier Høyres byrådskandidat og leder av Samferdsels- og miljøkomiteen i Oslo kommune, Eirik Lae Solberg. Han sier Høyre er veldig for en utbygging av solceller på kommunens eiendommer, der det er gode solforhold. 

– Vi satte i sin tid i gang en egen ordning som ga støtte til private solcelleanlegg. Jeg syns Arbeiderpartiet har vært noen sinker. Det er bra dette forslaget kommer nå, men det er litt påfallende at det kommer tre dager før valget.

Solberg slår fast at et eventuelt nytt borgerlig byråd vil gå for planene.

– Skulle det bli et skifte av byråd, går vi inn for det samme. Vi vil absolutt legge til rette for solceller på kommunale bygg.

Også Venstre er positive.

– Dette er et godt initiativ fra Arbeiderpartiet. Solceller blir stadig billigere, og det er positivt at kommunen bidrar til å styrke hjemmemarkedet for nye, grønne energiformer, sier partiets 2. kandidat ved kommunevalget, Mari Vea.

Venstre i Oslo går til valg på å danne byråd sammen med Høyre og MDG. Vea forteller at de absolutt vil reise spørsmålet om solceller på kommunale tak, dersom det skulle gå mot skifte av byråd.

Rødt som fungerer som støtteparti for dagens byråd, støtter også forslaget.

– Dette er et godt forslag som Rødt selvsagt støtter, sier Eivor Evenrud, førstekandidat for Rødt i Oslo. Hun sier forslaget er helt i tråd med deres valgprogram.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.