ENERGI

Ikke mulig å slukke brannen i vindpark i Måsøy, ifølge politiet

Det brenner i et bygg ved Havøygavlen vindpark i Måsøy i Vest-Finnmark. Brannvesenet har ikke mulighet til å slukke flammene.

Havøygavlen vindkraftverk i Havøysund i Finnmark, sett fra Hurtigruta.
Havøygavlen vindkraftverk i Havøysund i Finnmark, sett fra Hurtigruta. Foto: Larry Lamsa – MS Finnmarken
31. jan. 2024 - 15:24

– Det blir en nedbrenning av bygget, og så får det gå som det går, sa operasjonsleder Jan Arne Pettersen i Finnmark politidistrikt til NTB i 20-tiden onsdag kveld.

– Det er ikke mulig å slukke brannen. Vi kommer ikke til med verken vann eller skum fordi bygget ligger utenfor allfarvei, forklarer han.

Klokken 21.50 opplyste politiet at brannen var i ferd med å avta, men folk i området ble bedt om å holde vinduer og ventiler lukket til torsdag morgen.

– Brannen har begynt å avta, og vindretningen sender brannrøyken bort fra bebyggelsen. Anbefaler å holde vinduer og ventiler lukket i tilfelle oppblussing av brannen eller endring av vindretning, skriver politiet.

Det brenner i et lagerbygg på Borgenhaugen i Sarpsborg. Det stanser togtrafikken mellom Sarpsborg og Halden, og naboer blir evakuert.
Foto: Thomas Andersen / NTB
Les også

Brann i Sarpsborg stopper togene

Vanskelige værforhold

Uværet i nord har gjort det ekstra krevende å kontrollere brannen. Politiet sier at det blåser godt på stedet.

– Det sprer seg fort, og det er godt med vind der ute, sa Pettersen tidligere onsdag.

– Heldigvis er det på et øde sted.

Været gjorde det også krevende for brannmannskapene å komme seg til vindparken. Noen klarte det til slutt ved hjelp av snøscooter, men har siden kun vært i stand til å observere brannen, som pågår i en kontordel.

Vaktleder Ben Emanuelsen ved 110-sentralen Finnmark sa til iFinnmark at det ville kunne ta to timer å få brøytet veien for snø.

– Det er ikke de beste forutsetningene for å slukke brannen. I og med at det er olje i bygget, er det ikke mulig å bruke vann heller, opplyste Emanuelsen.

For en knapp måned siden ble det fullstendig kaos da det kom store mengder snø på Østlandet. Nå er det duket for mer snø, men ikke av samme omfang. Utfordringer kan det likevel fort bli.
Les også

Kan bli snøkaos igjen – kollektivselskapet i Oslo lover at de er forberedt denne gangen

Flere tusen liter olje

Det er ikke meldt om spredningsfare eller at noen skal være inne i bygget. Ifølge politiet brenner det i kontordelen i et trafobygg.

– Det er meldt om noen tusen liter olje og noen hundre liter drivstoff i bygget. Røyken har avtatt betraktelig og blåser mot havet og bort fra Havøysund, meldte politiet på X, tidligere Twitter, tidligere onsdag.

Det er for tidlig å si noe om årsaken til brannen, sier Egon Leonhardsen i Finnmark Kraft til Energiwatch.

– Vi avventer og støtter nødetatenes innsats på stedet, fortsetter han. All drift er stengt ned på grunn av brannen.

Satte krisestab

Bekymringen er at oljen og drivstoffet som er lagret i bygget, blir antent. Da vil det bli masse svarte partikler i luften som kan blåse inn mot bygda.

Ordfører Stina Strande (Sp) bekrefter overfor VG at kommunen har satt inn krisestab som følge av hendelsen.

– Dette er etter oppfordring fra politiet og brannvesenet, og som gjør at man må tenke på eventuelle tiltak fram i tid, sier Strande, uten at hun vil presisere hva disse tiltakene kan innebære.

Kraftverket ble bygd i 2002 som et av Norges første vindkraftverk. Vindparken ble overtatt av Finnmark Kraft i 2011, skriver Energiwatch.

Forvarsminster Bjørn Arild Gram under fremleggelsen av de årlige risikovurderingene tidligere denne uken.
Les også

Norge skal trene ukrainske marinesoldater

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.