NETTARKIV

Bråk og børs

John StrømJohn Strøm
3. jan. 2002 - 10:17

Terroristangrepet den 11. september med den påfølgende krigen i Afghanistan har gitt lavere oljepriser, uten at oljeselskapene har redusert sine investeringer. For leverandørindustrien var dette en svart tirsdag. Bankene verden over strammet inn kredittene og Kværner kom i akutt pengemangel. Daglig måtte styret kjempe som gale for å skaffe likviditet.

Bankene vil ha lånene innfridd, og underleverandørene forlangte kontant betaling for varer og tjenester. Den galloperende gjelden resulterte i et finansdrama som inneholdt alle de elementer som finnes i en god Hollywood-film.

Russerne kommer

Med sitt selskap Aker Maritime tilbød Kjell Inge Røkke en løsning som styret sporenstreks forkastet. Hjelpen kom helt uventet fra øst: En russisk finansfyrste, oligarken Mikail Khodorkovskij, dukket opp som en hvit ridder og skulle skaffe de tre milliardene som manglet.

Men med konkursspøkelset stadig nærmere var ikke den russiske planen mulig å gjennomføre. Kjell Almskog trakk seg seg med tidenes største fallskjerm, 120 millioner kroner. Den ble redusert til 60 millioner, utbetalt i kontanter fra den bunnskrapte kassen. Røkke økte sin eierandel til 25 prosent i Kværner. Styret og Kværners russiske redningsmenn ble tvunget i kne.

Kværner hvori opptatt Aker Maritime er en realitet. Dette vil sette preg på norsk industri i år fremover.

Undervannsanlegg

I august kom endelig Troll Pilot i drift, ett år forsinket. Dette er verdens første undervannsseparator. Systemet er utviklet av ABB og Norsk Hydro, og det kan få stor betydning for virksomheten på store havdyp i tiden fremover.

Hydro satte i drift Snorre B plattformen. Byggingen var et samarbeidsprosjekt mellom Aker og Kværner, som leverte rett kvalitet to måneder før opprinnelig forutsatt. 500 millioner kroner gav dette Hydro i merinntekter, penger som hverken Aker eller Kværner har sett noe til.

Snøhvit, Petoro og Gassco

Statoil og lisenspartnerne har sagt ja til den første utbyggingen i norsk del av Barentshavet. Gassfeltet Snøhvit skal bygges ut for 40 milliarder kroner. Anlegget som består av undervannsbrønner og et landbasert LNG-anlegg blir det første i sitt slag i Norge. Motstanderne av utbyggingen forbereder en av tidenes største miljøkamper i Norge.

Statoil blir børsnotert. Som alle andre selskaper raser verdien av selskapet etter Osama bin Ladens terror, men selskapet går med kjempeoverskudd. Et nytt selskap etableres for å ta hånd om statens direkte økonomiske eierandeler på sokkelen, SDØE, under navnet Petoro. Et eget selskap for transport av gass, Gassco, blir opprettet.

Dårlig energibalanse

Magasinfyllingen til norske kraftverk i høst ligger på det normale for årstiden. Under kuldeperioden i februar måtte derimot deler av den kraftkrevende industrien koples ut for å kunne opprettholde kraftforsyningen i landet.

Uten ny kraftproduksjon og økt utvekslingskapasitet mot utlandet blir Norges energibalanse meget alvorlig om få år, advarer Statkraft-sjef Odd Håkon Hoelsæter.

Hvis vi ikke innen år 2005 får bedre overføringskapasitet til utlandet eller får inn ny kraftproduksjon, må forbruket reduseres med 16 TWh/år, eller ca. 13 prosent i gjennomsnitt av det normale forbruket over året. Reduksjon om vinteren kan bli enda større.

Vindkraft og gasskraft

På høstparten ble det avgjort at at Statkraft SF får konsesjon for bygging og drift av et vindkraftverk på Smøla. Byggetrinn I omfatter 20 turbiner på i alt 40 MW, mens byggetrinn II omfatter 52 turbiner på i alt 104 MW.

Arbeidet med gasskraftverkene på Kårstø, Kollsnes og i Skogn går sin gang. Til tross for at Bondeviks første regjering måtte gå på gasskraftverkene, er dagens Kjell Magne for at de skal bygges, mot at de forberedes for CO2 rensing.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.