TEKNOLOGIBRAGDEN

Bragdkandidat 6: Metallkraft

Gunnar Kulia, adm. dir. Metallkraft
Gunnar Kulia, adm. dir. MetallkraftBilde: Trond Gram
Trond Gram
24. okt. 2008 - 09:47

Kristiansand: Metallkraft har som mål å gjøre solceller billigere.

– Jeg jobbet som forskningsdirektør i Elkem. Vi hadde noen kunder som lagde tynne silisiumskiver, og i den forbindelse oppsto et sagslam. Jeg forslo at vi kunne gjøre noe med dette og hjelpe kundene med å løse et miljøproblem. Den gang hadde ikke dette noe fokus i Elkem, og jeg tenkte at da kunne jeg jo prøve å starte for meg selv, forteller Knut Henriksen om bakgrunnen for ideen til Metallkraft.

Tanken hans var å brenne sagslammet til rent mikrosilika i et metallkammer. Dermed oppsto også navnet. I et par år var hovedideen å selge råstoffet til aktører som lager ildfaste materialer, men da konkurransen ble skarpere, utviklet Henriksen en ny idé sammen med Sintef, nemlig å gjenvinne silisiumkarbid og glykol fra sageprosessen i en tørr, mekanisk prosess. Resultatet blir solcelleskiver.

Kapital i knusktørt marked

– Hovedmålet for alle som jobber i denne bransjen er at solceller skal produsere en kWh like billig som et tradisjonelt kraftverk. Slik vi gjenvinner silisiumkarbid, halverer vi slurrykostnadene, som utgjør en betydelig kostnad i totalbildet, sier Henriksen.

I begynnelsen av oktober hentet Metallkraft frisk kapital fra eierne. 180 millioner kroner fikk selskapet inn i et knusktørt marked. Det er administrerende direktør Gunnar Kulia godt fornøyd med. Pengene skal brukes til å bygge ny fabrikk i Singapore for å betjene RECs solcellefabrikk der. Etter flere år med utvikling av organisasjonen og industrielle løsninger, er tiden inne for å tjene penger.

– Det er i 2009 at vi skal ha inntektsstrømmer som tar oss over i pluss, sier han.

Så langt har solcellemarkedet vært drevet av subsidier, og det er særlig Tyskland som har vært langt fremme, men også i Italia, Spania og Japan kommer det nå en vekst. Det samme gjør det i USA.

Subsidier er nødvendig

– Subsidier er nødvendig som en startmotor i begynnelsen. Så må markedet gjøre at dette blir lønnsomt uten subsidier. Det er der vi kommer inn, sier Kulia.

– Våre kunder, som REC og Norsun, skal gjøre produktene billigere. REC skal halvere prisen på sluttproduktet frem til 2010. Slurryen som vi jobber med utgjør 1/3 av kostnaden i waferproduksjonen og vi bidrar til at den prisen kommer ned mot halvparten, sier Kulia. I tillegg er resirkuleringen svært miljøvennlig.

Ifølge ham er det viktig for dem å holde på teknologifokuset, og bygger derfor opp en teknologiavdeling som jobber intenst med å gjenvinne silisiumet i sagmelet. Det er det ingen som har klart tidligere.

Beholder teknologiperspektivet

– Jeg leder en forskningsavdeling på fem personer som jobber intenst sammen med vårt nettverk, Sintef og Universitetet i Oslo, med å gjenvinne det slik at det når solcellekvalitet. Målsettingen er å få det inn i solcelleproduksjonen. Der ligger det mye penger, sier Henriksen.

Teknologi er bakgrunnen for den kommersielle fasen selskapet nå er på vei inn i, og vil fortsatt være det i årene fremover. Men det skal likevel være kort vei fra utvikling til kommersialisering.

– Jeg snakker om et treårsperspektiv. Den ti år lange grunnforskningen skal andre drive med, avslutter han.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.