– Lekkasjen er isolert og må repareres før testen starter, sier BP i en uttalelse.
Resultatet av målingene vil kunne avgjøre om det verste oljeutslippet i USAs historie snart kan stanses.
– Denne testen vil vare i maksimalt 48 timer. Deretter vil vi gi oss, for så å vurdere situasjonen og de neste skrittene vi skal ta, sier admiral Thad Allen, som leder de amerikanske myndighetenes innsats for å begrense utslippet.
Stenger kranene
Tirsdag ble testen utsatt av frykt for at den kunne gjøre mer skade på oljebrønnen .
Men én dag senere ga Allen grønt lys til at den kunne starte.
Dermed kan BPs ingeniører gradvis begynne å stenge ventilene i den nye oppsamlingshetten over utslippet.
Hvis trykket er lavere enn ventet, kan det tyde på en lekkasje i materialene som omslutter brønnen under havbunnen. I så fall må ventilene åpnes igjen. Selv om noe av oljen kan suges opp til havoverflaten, er det langt fra sikkert at dette systemet vil kunne håndtere hele utslippet.
Men dersom trykket øker tilstrekkelig, er brønnen trolig tett. Da kan det bli mulig å skru igjen kranene slik at utslippet stanser helt.
Demper forventningene
Admiral Allen advarer mot å spenne forventningene for høyt før den mye omtalte testen er fullført.
– Jeg vil ikke at noen skal ha forhåpninger om at vi kan stenge denne brønnen før vi får de empiriske dataene vi trenger, sier han.
Årsaken til at testen ble utsatt, var frykt for at større trykk i brønnen kan sprenge hull i den, slik at det oppstår nye lekkasjer langt under havbunnen. I så fall vil arbeidet med å stanse utslippet bli enda vanskeligere.
Amerikanske myndigheter og BP har konkludert med at testen ikke utgjør noen stor fare. Men enkelte eksperter er av en annen oppfatning.
– De har allerede et ganske robust oppsamlingsprogram på plass. Dette er det trygge alternativet, sier Nansen Saleri, som tidligere hadde ansvaret for håndteringen av reservoarene til det saudiarabiske oljeselskapet Aramco.
Han mener BP burde ha droppet hele testen og heller fortsette å pumpe olje fra utslippet opp i skip på havoverflaten.
Fiskere rammet
Flere millioner fat olje har lekket ut i Mexicogolfen siden oljeplattformen Deepwater Horizon sank i april.
Oljen er skylt opp på strendene i fem amerikanske delstater: Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama og Florida. Fiskere er blitt nødt til å sette båtene på land, og tallrike småsamfunn langs kysten trues av økonomisk ruin.
For å redusere faren for nye miljøkatastrofer innførte USA tidligere denne uken et nytt forbud mot oljeboring på dypt vann. Meningen er at det skal oppheves senest 30. november.