OLJE OG GASS

BP må bestemme seg i dag

Olje og gass strømmer ut av den havarerte oljeriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen.
Olje og gass strømmer ut av den havarerte oljeriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen. Bilde: BP

BP skal i løpet av torsdag ta stilling til hvilken metode oljeselskapet skal bruke i forsøket på å stanse det massive oljeutslippet i Mexicogolfen.

Alternativene er enten å føre et rør med en diameter på 15 centimeter ned i rørledningen som sprøyter ut tusenvis av liter olje, eller å bruke et to tonn tungt metallkammer til å stanse utslippet. Ved begge alternativene skal oljen føres opp til et tankskip.

Olje og gass strømmer ut av den havarerte oljeriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen. BP skal om kort tid ta stilling til hvilken metode selskapet skal bruke i et nytt forsøk på å stanse utslippet.
FOTO: Scanpix Scanpix

Unntakstilstand

Oljeutslippet truer nå både miljøet og økonomien i fire delstater.

Myndighetene i Florida har erklært unntakstilstand og stålsetter seg før oljen fra utslippet i Mexicogolfen når land i delstaten.

Unntakstilstanden blir innført for å sette opp farten på tiltakene som skal beskytte elver og elvemunninger, opplyser guvernør Charlie Crists kontor.

– Dette kan bli den største miljømessige og økonomiske katastrofen i Floridas historie, sier Crist til avisa St. Petersburg Times

Nye millioner

President Barack Obama ber Kongressen om ytterligere minst 129 millioner dollar til arbeidet med å rydde opp etter oljeutslippet i Mexicogolfen.

– Jeg vil gjøre det som er mulig for at vi skal få ryddet opp alt og hjulpet de personer hvis levebrød er påvirket av utslippet, skriver president Obama i et brev til Representantenes hus.

Presidenten ber blant annet om minst 100 dollar til kystvakten. Pengene skal bevilges fra fondet Oil Spill Liability Trust Fund.

Olje og gass strømmer ut av den havarerte oljeriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen. BP skal om kort tid ta stilling til hvilken metode selskapet skal bruke i et nytt forsøk på å stanse utslippet.
FOTO: BP BP

Søksmål

Samtidig er det nå klart at oljeselskapet BP og en rekke andre selskap står overfor en flodbølge av søksmål som følge av oljeutslippet.

Det er ventet at erstatningsutbetalingene til sammen vil bli større enn etter oljeutslippet fra tankskipet Exxon Valdez i Alaska i 1989.

– Dette er ikke kun en miljøkatastrofe, det er en rettslig katastrofe, sier Troy King, riksadvokat i delstaten Alabama.

Oljeplattformen Deepwater Horizon sank om lag 80 kilometer utenfor kysten av Louisiana etter en eksplosjon 22. april. Elleve personer omkom i ulykken. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.