OLJE OG GASS

BP-forsøk stanser ikke olje

Tore Stensvold
2. juni 2010 - 15:18

BP kapper av det ødelagte stigerøret på to steder og heiser det opp på dekket av en rigg.

Et sageverktøy som kutter stålet ved hjelp av industridiamanter, kapper stigerøret rett ovenfor LMRP (lower marine riser package) – et ventilsystem som står på toppen av utblåsningsventilen (BOP).

Diamantsag

Når stigerøret med diameter 21 tommer og ståltykkelse på 1 tomme samt borestrengen (6,8 tommer diameter, 1,5 tommer tykt) inni stigerøret er kappet, vil olje og gass strømme rett opp fra brønnen.

I verste fall vil utslippet øke. Foreløpig har oljen strømmet ut av sprekker og hull i det sammenbrettede stigerøret. Når dette kappes, kan olje og gass strømme fritt uten motstand på toppen av ventiltreet (LMRP).

Suges fast

BP skal da sette på en kappe som oljeselskapets ingeniører håper skal fange opp det meste av oljen og gassen og føre det opp til et tankskip 1.500 meter over havbunnen.

Kappen skal etter planen slutte tett omkring toppen av LMRP og det som står igjen av stigerøert slik at sjøvann ikke kommer til. Metanol tilsettes for sikerhets skyld for å hindre hydratdannelse (ispropper), som oppstår om oljen og gassen kommer i kontakt med vann eller avkjøles.

Orkan-trussel

BP jobber med en løsning der stigerøret fra havbunnen ender i en kobling ca. 100 meter under havoverflaten. Derfra kan oljetankere koble seg på med fleksible stigerør. Det vil gjøre det mulig for tankskip å koble seg raskt fra dersom en orkan rammer området, og rakst på igjen når orkanfaren er over.

BP understreker at det kun er boring av avlastningsbrønnene som vil gi full kontroll over brønnen igjen.

Retningsstyrt boring

Den første avlastningsbrønnen ble påbegynt 2. mai og var kommet 12.090 fot (3,68 km) pr. 2. juni. Den andre avlastningsbrønner ble boret til 8.576 fot (2,6 km) fram til 26. mai. Boringen ble gjenopptatt 30. mai. Denne brønnen ble påbegynt 16. mai. Den opprinelige brønnen er på ca. 5 km, og er boret rett ned. Avlastningsbrønnene er retningsboret og vil deremd bli noe lengre.

BP og boreselskapet Transocean regner med at operasjonen tar tre måneder. Det betyr at først i midten av august kan BP få stanset utslippene.

Underrapportering

En beregningsutvalg har anslått at brønnen slipper ut mellom 15.000 og 19.000 fat olje i døgnet.

BPs første opplysninger gikk ut på at det kun var snakk om 1.00 fat, men US Coast Guard økte det til 5.000. I ettertid er utvalget bestående av eksperter fra oljeselskapet BP, amerikanske myndigheter og andre eksperter kommet til atskillig høyere tall.Se video med illustrasjon og forklaring på å fange olje fra brønnen på BPs sider her - eller søk dem fram på YouTube..

Se live video fra ROV-er på havbunnen her.

Plasser oljeutslippet over Norge og se hvor stort det er!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.