KRAFT

Borten Moes oppskrift: Slik bygges en vellykket kraftlinje

KLAR TALE: Energibransjen og politikere har et ansvar for å bidra til et offentlig ordskifte om kraftlinjer, for å få fram momentene, sier Borten Moe.
KLAR TALE: Energibransjen og politikere har et ansvar for å bidra til et offentlig ordskifte om kraftlinjer, for å få fram momentene, sier Borten Moe. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
12. okt. 2011 - 08:00

Statnett og Svenska Kraftnät har i lang tid planlagt en ny, stor norsk-svensk kraftforbindelse fra Øst-Norge til Syd-Sverige, kalt SydVest-linken. Kraftlinjen har skapt stor turbulens i Sverige, mens planene er lite kjent i Norge.

Bakgrunn:

Ny norsk-svensk kraftlinje: – Vi har ikke hørt et pip fra Statnett

Legger fram planene

I dag legger Statnett fram planene for nettforbindelsen på to pressekonferanser, i henholdsvis Sarpsborg og Tønsberg, områder som begge trolig blir berørt av utbyggingen.

I går talte olje- og energiminister Ola Borten Moe til toppledere i kraftbransjen på Statnetts høstkonferanse i Oslo.

Med seg hadde Borten Moe en fire-punkts suksessliste for de massive nettutbyggingsplanene til Statnett i tiårene som kommer.

Sima-Samnanger

Deler av punktene har klare referanser til den omstridte saksbehandlingen for utbyggingen av Sima-Samnanger.

– Jeg støtter helhjertet opp om utbyggingsplanene Statnett har på bordet. Vi har ikke sett like mange utbyggingsplaner siden midten av 50-tallet. Jeg ser fire viktige utfordringer som må løses dersom vi skal lykkes, sa Borten Moe.

Her er Borten Moes fire punkter:

  • Vi er nødt til å få kraftlinjeprosesser som er effektive, og vi er nødt til å komme i gang med planleggingen og investeringen i tide
  • Lokal forankring er helt nødvendig i nettprosjekt. Et godt forankret prosjekt gir grobunn for god og effektiv proisess.Det er derfor viktig at lokal forankring skjer tidlig.
  • Energibransjen og politikere må sørge for å få en faktaorientert debatt om overføringsnettet. Hvis alle er enige om at det er behov for overføringskapasitet, slipper man i hvert fall en debatt om hvorvidt det er behov for overføringskapasitet.
  • Planlagte investeringer for tiltalls milliarder kroner i nettet gir store muligheter til næringsvirksomhet over hele landet. Myndighetene, olje- og energidepartementet, men også de ulike selskapene har et ansvar for å bygge kompetanse og skape muligheter.

Borten Moe brukte spesielt mye tid på punkt tre, og poengterte at både energibransjen og politikere har et ansvar for å bidra til og få fram ulike poenger i saken.

Deretter kom statsråde med det som etter alle solemerker var en klar referanse til håndteringen av Sima-Samnanger, både mens saken ble behandlet internt hos Statnett og energimyndighetene og mens den lå til behandling i OED.

SydVest-linken: Svenskene krever sjøkabelutredning

– Jobben slutter ikke

– Bransjen selv og politikerne har et viktig ansvar for å bidra til et offentlig ordskifte, og få fram de ulike momentene. Og så er det ikke sånn at denne jobben opphører å eksistere fordi man sender ting fra seg oppover i systemet. Det betyr bare at ting som burde vært gjort på lavere nivå, i stedet blir gjort på møterom 3 sammen med Karl Erik Schjødt Pedersen og Miljøverndepartementet. Det trenger ikke være like effektivt i alle sammenhenger, sa Borten Moe, til spredt latter i salen.

Svenske protester

Sydvestlinken har ført til mange grunneierprotester i Sverige. Da Teknisk Ukeblad skrev om saken i starten av september, hadde mange grunneiere fortsatt ikke hørt noe fra Statnett, som da lå 3-4 måneder bak svenskene i arbeidet.

Halden kommune er blant områdene som kan bli rammet av utbyggingen.

Ønsker kabel

– Vi har av Statnett blitt presentert for fire til fem trasevalg. Alle alternativene som berører Halden har uheldige sider, og vi ønsker at linjen skal legges i kabel, sa Espen Sørås, spesialrådgiver i Halden kommune til Teknisk Ukeblad den gang.

Kraftlinjene i Norge og Sverige overfører vanligvis vekselsstrøm. SydVest-linken er planlagt som en likestrømslinje, noe som er en fordel med den forventede økende mengden fornybar energi.

Den nye ledningen vil overføre om lag 1400 MW.

Les også: – Ørskog-Fardal første skritt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.