KRAFT

Borten Moe vil kutte subsidiering av fornybar energi

Vil ha slutt på at EU subsidierer vindmølleparker og andre fornybare energikilder.

 Olje- og energiminister Ola Borten Moe mener subsidier til fornybar energi ødelegger for klimakvotemarkedet og holder utslippene oppe. Her fra Enova-konferansen tidligere i år.
Olje- og energiminister Ola Borten Moe mener subsidier til fornybar energi ødelegger for klimakvotemarkedet og holder utslippene oppe. Her fra Enova-konferansen tidligere i år. Bilde: NTB scanpix
14. juni 2013 - 08:20

Under et energitoppmøte for studenter i Trondheim torsdag møtte Borten Moe EUs klimakommissær Connie Hedegaard, skriver Dagens Næringsliv.

Og han la ikke fingrene imellom når han skulle beskrive EUs subsidieringspolitikk.

– Vindmøller er gammel teknologi. I Danmark har dere brukt dem i flere tiår. I Nederland har man hatt vindmøller i over 100 år. Dere vet at de virker og må slutte å subsidiere fornybare energikilder. Offentlige penger bør brukes på å utvikle ny teknologi som fangst og lagring av CO2, sa Borten Moe.

Velferd

Han mener at flere av EUs medlemsland bruker klimakrisen til å lage egne støtteordninger og bruker energi som en distributør av velferd.

– EU må vise baller og få bort denne subsidieringen, den bidrar til å holde prisen på klimakvoter nede og utslippene oppe, sier Borten Moe til Dagens Næringsliv.

Han mener Norge må gå samme vei og kutte ut all subsidiering av fornybar energi.

Felles praksis

Klimakommissær Hedgaard understreket at EU ikke gir noen direkte subsidier, men at det er medlemslandene som subsidierer.

– Vi ser nå på om vi etter 2020 skal prøve å få en mer felles praksis, sier hun.

Les også: Svensk kjernekraft kan bli kostnadsbombe

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.