OLJE OG GASS

Borten Moe vil bore i Lofoten allerede i år

 

Olje- og energiminister Ola Borten Moe vil bore utenfor Lofoten.
Olje- og energiminister Ola Borten Moe vil bore utenfor Lofoten. Bilde: Peder Qvale
15. jan. 2013 - 15:54

SANDEFJORD: Han er veldig opptatt av at det ikke er regjeringens politikk å bore i Lofoten i denne stortingsperioden, men Ola Borten Moe mener det er på tide å starte leteboringen i området.

– Jeg har anbefalt det jeg vil kalle en forsiktig, skrittvis videre utvikling. En tilnærming som vi kjenner godt fra norsk sokkel allerede. La oss i første omgang få mer aktivitet i allerede åpnet areal i det nordøstlige Norskehavet, inklusive åpnet del av Nordland VI, sier Borten Moe.

Personlig mening

Han bekrefter overfor Teknisk Ukeblad at det etter hans personlige mening er på tide å starte leteboring i dette området.

– Dette kan skje fra høsten av. La oss gjennom dette legge til rette for noen letebrønner fram til 2020.  Leteboringer er nødvendig for å finne ut hvilke ressurser som faktisk er i området, sier han.

– Etter min mening bekrefter de studiene som er gjort at det ikke er særlige miljømessige forhold som tilsier at vi ikke kan ha petroleumsvirksomhet i området.

Les også: Lofoten-ordførere krever åpning

–Truer ikke fisken

Borten Moe sier videre at petroleumsvirksomhet ikke er en trussel for fisken i området. Så lenge petroleumsvirksomhet ikke er en trussel for fisken bør den heller ikke være det for fiskeriene.

– Vi er nå i den fasen der framtidens olje-Nord-Norge blir etablert. Hvor store lokale og regionale effekter en vil kunne få av eventuell petroleumsaktivitet i det nordøstlige Norskehavet er naturlig nok avhengig av hvor store ressurser en finner, og hvilke løsninger man velger. I tillegg til og ikke minst hvor dyktige man lokalt er til å utnytte de muligheter som eventuell olje- og gassvirksomhet vil føre med seg.

Vil vente med Nordland VII

Borten Moe mener det er tilstrekkelig å bore i den sørlige delen av det omstridte Lofoten-området i første omgang.

– Når jeg mener vi kan tillate oss å avvente en åpningsprosess i det nordøstlige Norskehavet nå, skyldes det at jeg har godt håp om at Stortinget før valget vil åpne Barentshavet sørøst og havområdene ved Jan Mayen for olje- og gassvirksomhet. Og at vi så fortsetter utviklingen av Nordland VI. Til sammen mener jeg dette blir en god pakke.

Les også:

Vil sveise på 4000 meters dyp  

Fant opptil 37 millioner fat olje

Borten Moe vil ikke høre på Klif og DN

Denne bakterien skal gi økt oljeproduksjon

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.