ARKIVNYHETER

Borten Moe: Oljenorge er en framtidsnæring

TROR PÅ OLJEN: - Norsk olje og gassnæring skal nordover også på land, sier Ola Borten Moe.
TROR PÅ OLJEN: - Norsk olje og gassnæring skal nordover også på land, sier Ola Borten Moe. Bilde: Øyvind Lie
Anders J. Steensen
24. juni 2011 - 13:02

– Jeg tilhører ikke den generasjonen av politikere som vil stå på Stortingets talerstol og si at petroleumsvirksomheten i Norge er over. Norsk petroleumsindustri og ressursforvaltning er noe alle nordmenn kan være stolte av. Denne aktiviteten skal vi drive og videreutvikle i lang tid framover, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe i en pressemelding.

Han siterte Winston Churchils ord: – Det her er ikke begynnelsen på slutten, men snarere slutten på begynnelsen.Vikitgste næring

Petroleumsvirksomheten er Norges største næring målt i verdiskaping, statlige inntekter og eksportverdi. Næringen bidrar i dag med om lag en femtedel av total verdiskaping og en fjerdedel av statens inntekter. I 2011 er statens netto inntekter fra petroleumsnæringen budsjettert til 311 milliarder kroner. Halvparten av Norges totale eksportverdi er olje og gass. Samtidig gir petroleumsnæringen store ringvirkninger over hele landet. Petroleumsnæringen sysselsetter i dag om lag 43 000 personer, men over 200 000 arbeidsplasser kan direkte eller indirekte knyttes til etterspørselen fra aktivitetene på sokkelen.

Muligheter i nord

– Vi har ressursene, vi har kompetansen og vi har viljen. Med disse tre elementene på plass, er jeg sikker på at oljeselskaper, myndigheter og leverandørindustri lokalisert over hele vårt langstrakte land, skal klare å skape store verdier framover. Særlig Nord-Norge står foran nye, store muligheter. Min klare ambisjon og forventning er at aktiviteten i havet fører til ringvirkninger på land, sier Borten Moe.

Holde høy aktivitet

Hovedmålet i petroleumspolitikken om langsiktig forvaltning og verdiskaping fra petroleumsressursene ligger fast. For å nå dette må aktivitetsnivået opprettholdes på et jevnt nivå. Dette er også nødvendig for å møte verdens energiutfordringer.

– Verden trenger mer energi for å løfte millioner ut av fattigdom, Norge har både ressursene og kompetansen som skal til for å bidra til at dette skjer, og at det gjøres på en mest mulig miljøvennlig måte. Det er et ansvar jeg tar på alvor, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.Følger Åm-utvalget

Olje- og energiminister Ola Borten Moe sier at store deler av oljemeldingen er bygget på Åm-utvalgets innstilling. Det innebærer følgende aktiviteter:

  • Øking av bore- og brønnkapasiteten
  • Utvikling og ta i bruk ny teknologi, med flere EOR-tiltak
  • Utfordring av restriksjonene for bruk av kjemikalieinjeksjon
  • CO2-pilot til bruk i krittreservoar
  • Videre arbeid med integrerte operasjoner
  • Mer reservaorovervåkning i form av 4D-seismikk
  • Styrke reservoarmodellering

Ny navnepolitikk

Navnepolitikken vil forandres. De skal være knyttet til nasjonalhendelser og personer med nasjonal betydning. Han vil at blant annet at Skrugard skal hete Johan Sverdrup, parlamentarismens far i Norge.

– Ansvaret for å tildele navn vil overføres fra Oljedirektoratet til Olje-og energidepartementet, sier Borten Moe

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.