OLJE OG GASS

Borten Moe godkjente kontrakter før Stortinget

Statoil inngikk kontrakter for 19,5 milliarder kroner for gassfeltet «Aasta Hansteen» før Stortinget hadde vedtatt utbyggingen.

 TIDLIG UTE: Olje- og energiminister Ola Borten Moe lot Statoil tjuvstarte med Aasta Hansteen-kontrakter.
TIDLIG UTE: Olje- og energiminister Ola Borten Moe lot Statoil tjuvstarte med Aasta Hansteen-kontrakter. Bilde: Håkon Jacobsen
7. apr. 2013 - 10:38

Utbyggingen av gassfeltet som krever investeringer for over 30 milliarder kroner, ble vedtatt i regjeringen fredag. I tillegg kommer investeringer på 24 milliarder til en gassrørledning.

Av dette har Statoil nå allerede inngått kontraktsforpliktelser for 19,5 milliarder kroner, ifølge opplysninger VG har fått fra Olje- og energidepartementet.

– Det er ikke en ideell måte å gjøre det på, sier Borten Moe.

– Vi har sagt ja til dette fordi det er viktig for tid og kostnader på prosjektet. Og tillatelsen er gitt med forbehold om vedtak, forklarer han videre.

Les også: Skifergass bremser forskning på "isgass"

Rystet

Opposisjonen er sterkt kritisk til at Borten Moe rusher milliardprosjektet igjennom.

– Jeg er rystet over at regjeringen har godkjent prosjektet for 19,5 milliarder før Stortinget ha behandlet saken. Da kan vi like gjerne legge ned Stortinget. Vi trenger jo ikke et storting når vi har en regjering som fatter vedtakene før vi har fått saken, sier Frps finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen.

Regjeringen har muligheten til å gi slike unntak, men ifølge Borten Moe skjer dette sjeldent. I denne saken var det imidlertid ikke mulig å vente, sier han.

Også tidligere ressursdirektør i Oljedirektoratet, Rolf Wiborg, er kritisk til behandlingen. Han sa allerede i februar at den var et mulig lovbrudd.

Les også: Borten Moe mot toppjobb i oljeindustrien

Dyr kansellering

Skulle Stortinget velge å si nei til utbyggingen, får VG opplyst av Olje- og energidepartementet at kanselleringskostnaden for kontraktene i juni vil være på hele 1,1 milliarder kroner.

Bellona-leder Frederic Hauge har bedt om innsyn i Aasta Hansteen-kontraktene og er svært kritisk til Borten Moes håndtering av saken. Han mener oljepolitikken er kommet ut av parlamentarisk kontroll.

Les også:

Vil bygge observatorier på havbunnen for å forstå "isgassen"

Denne skal stanse oljeutblåsninger  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.