OLJE OG GASS

Boring av avlastningsbrønn startet

TRE MÅNEDER: Boreriggen Development Drilles III vil bruke lang tid på å bore avlastningsbrønnen. I mellomtiden kan 72 000 m3 olje forsvinne ut i den mexicanske golfen.
TRE MÅNEDER: Boreriggen Development Drilles III vil bruke lang tid på å bore avlastningsbrønnen. I mellomtiden kan 72 000 m3 olje forsvinne ut i den mexicanske golfen. Bilde: US Coast Guard
Anders J. Steensen
5. mai 2010 - 07:38

Houston: Den nye brønnen skal bores på 1600 meters havdyp. Den må treffe den løpske brønnen rundt 4500 meter under havbunnen. Selve stedet det bores fra ligger i underkant av en kilometer fra ulykkesbrønnen. BP regner med at det vil ta tre måneder å bore brønnen.

Kostnadene for å få brønnen under kontroll er foreløpig på rundt 6 millioner dollar daglig. Partnerne i lisensen må regne med at disse kostandene vil øke.

– Dette er et viktig steg på veien for å stoppe tapet av olje i fra den løpske brønnen, sier BPs konsernsjef Tony Hayward. Han forteller at samtidig har de satt inn store ressurser på å få kontroll med utslippet, samt å beskytte kystlinjen i samarbeid med lokalbefolkningen og myndighetene.



Såpe

BP har gjennomført en ny test på å sprøyte dispergeringsmiddel inn i oljestrømmen på utslippspunket 1600 meter under havflaten. Målet er å få olje tl å løse seg opp før den når overflaten. Det arbeides også intenst med å få ferdig det kunstige lokket som skal settes over utslippstedet.

Et dispergeringsmiddel for olje kan sammelignes med såpe. Det bryter opp kontaktflaten mellom oljen oog vannet slik at oljen løses opp i vannet. Det nærmeste vi kommer i daglig bruk sammelignet med dispergeringsmiddel er Zalo.

3

800 m

Amerikanske myndigheter antar at utslippet størrelse er på rundt 5000 fat olje per dag, det tilsvarer ca 800 m 3 olje. Dårlig vær hindrer effektive operasjoner på vannet.

BP vil spre dispergeringsmiddel så snart været tillater det.



Muligheter for norsk industri

Rådgiver i Intsok, Werner Carlson, sier til Teknisk Ukeblad at de lenser og opptakssystemene som myndigheter og oljeselskaper rår over i forbindelse med denne hendelsen ikke holder mål.

– Derfor bør det være store muligheter både for flere norske bedrifter til å komme med mer effektivt utstyr. Gjennom Intsok har vi prøvd å påvirke oljeselskapene til å ta dette alvorlig gjennom flere år, men dessverre er de amerikanske myndighetenes regler og krav for slappe til at det lønner seg å investere i det norske utstyret, sier han.



Har tilbudt assistanse

Statsekretær Robin Martin Kåss sier til Teknisk Ukeblad at Norge har tilbudt hjelp til amerikanske myndigheter.

– Det norske myndigheter ønsker i retur er fullt innsyn i årsaken til ulykken slik at dette kan gå inn i arbedet med revisjon av regelverket, sier Kåss.

Boring av brønner på norsk sokkel krever flere barrierer enn i det amrkanske regelverket. Derfor kunne et slikt uhell vært unngått på norsk sokkel.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.