ENERGI

Boliger nær vindkraftverk selges til betydelig lavere pris

Boliger i nærheten av vindkraftanlegg selges med betydelige prisfall, viser en ny studie. De som bor nærmest, må tåle opp mot 15 prosent lavere boligpris.

Boligeiere som får landbasert vindkraft i nærheten, slik som ved Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune i Vestland, taper verdier. Det viser en ny studie av Kristine Grimsrud, Markus Lund Andersen og Henrik Lindhjem. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
Boligeiere som får landbasert vindkraft i nærheten, slik som ved Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune i Vestland, taper verdier. Det viser en ny studie av Kristine Grimsrud, Markus Lund Andersen og Henrik Lindhjem
Boligeiere som får landbasert vindkraft i nærheten, slik som ved Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune i Vestland, taper verdier. Det viser en ny studie av Kristine Grimsrud, Markus Lund Andersen og Henrik Lindhjem. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Boligeiere som får landbasert vindkraft i nærheten, slik som ved Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune i Vestland, taper verdier. Det viser en ny studie av Kristine Grimsrud, Markus Lund Andersen og Henrik Lindhjem Foto: Jan Kåre Ness/NTB
23. apr. 2024 - 07:15

Det kommer fram i den første kvantitative analysen av konsekvensene ved vindkraftutbygging på det norske boligmarkedet, som Finansavisen har omtalt.

Studien har sett på boligtransaksjoner i nærheten av alle de 61 kraftanleggene som er etablert på land i Norge.

– Man har regler om blant annet støysoner, men de som bor i nærheten av vindkraftverk, er i liten grad blitt hensyntatt, sier analytiker Markus Lund Andersen, som har vært med på å gjennomføre studien, til avisen.

Selv boliger som ligger så langt unna kraftanleggene som seks kilometer, har ifølge studien et betydelig prisfall. Det tilsvarer 23.000 boligeiere som har solgt sine boliger med rabatt.

Boliger med en avstand på en til to kilometer fra kraftverkene har i gjennomsnitt et prisfall på 15 prosent. Avstander på seks til syv kilometer gir et fall på 4,4 prosent i snitt.

Den negative betalingsviljen er dessuten større i nærheten av vindkraftverk som er i drift, enn for vindkraftverk under bygging.

– Det er liten tvil om at de som bor i nærheten, får redusert sine boligpriser på grunn av visuell forurensning, støy og andre ulemper, forklarer Lund Andersen.

Studien er basert på 230.000 boligtransaksjoner i avstander på 30 kilometer eller mindre fra vindkraftverk i perioden fra 2010 til 2022.

Ett av turbinbladene knakk og falt av denne vindmøllen i Nord-Odal onsdag kveld.
Les også

Vindturbin-blad brakk: – Vanskelig å si om hendelsen er relatert til de eksisterende problemene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.