BYGG

Boligbyggerne mangler tomter

Boligprodusentene etterlyser en plan for å få bygget nok boliger.

KRITISK: Per Jæger og Boligprodusentene har gode tall for boligbygging. Likevel er Jæger sterkt kritisk til kommunenes manglende vilje til å klargjøre tomter for boligbygging.
KRITISK: Per Jæger og Boligprodusentene har gode tall for boligbygging. Likevel er Jæger sterkt kritisk til kommunenes manglende vilje til å klargjøre tomter for boligbygging. Bilde: Joachim Seehusen

Det ble bygget 28 000 boliger i 2011, det er 30 prosent flere enn i 2010.

Men tall fra Prognosesenteret viser at behovet for boliger ligger på minst 38 000 nye enheter hvert år om vi skal kunne holde tritt med befolkningsveksten.

Redusert igangsetting

Tallet på igangsatte nye boliger falt med 21.2 prosent i første kvartal av 2012, sammenliknet med siste kvartal i fjor.

Per Jæger, administrerende direktør i bransjeforningen Boligprodusentene mener tallene ikke er så dramatiske som de kan se ut.

– Boligsalget i årets tre første måneder var 5.1 prosent høyere enn for samme tid i fjor. Samlet regner vi med at det blir bygget om lag 28 000 nye boliger også i år.

Tredobling

Mer enn usikre økonomiske tider er Jæger sterkt kritisk til det han mener er kommunenes manglende vilje eller evne til å klargjøre for boligbygging.

– Det er for mange som mener at man kan bygge i nabokommunen. Her må både kommunene og KS engasjere seg. De må begynne å diskutere boliger og ikke bare hvor mange sykehjemsplasser vi skal ha. Vi kan ikke lenger ha holdningen at boligbygging er bra så lenge det ikke skjer i min bakgård.

Jæger mener at i mange kommuner må tallet på områder regulert til bolig båd to go tredobles.

– Det er igangsetting av nye boliger som blir utfordringen fremover, ikke salget.

Nei-folk

Jæger er også kritisk til det han karakteriserer som nei-folk.

– Ja, det er for mange nei-folk. For eksempel miljømyndigheter. Vi må se på markagrensene. Bare tenkt på hvor mange eneboliger vi kunne på Romsås hvis markagrensen ble flyttet litt. Vi ser det samme i Oppegård, der er det en markagrense som hindrer boligbygging.

Skjevt fordelt

Boligbyggingen er veldig skjevt fordelt landet rundt. De ferskeste tallene viser at hele fire av ti påbegynte boliger nå er under bygging i Akershus og Rogaland.

Boligprodusentene trekker spesielt frem Hordaland og Oslo som områder der behovet er stort. For Oslos del mener Jæger at nye tunneler for kollektivtransport er helt avgjørende.

– Vi må tenke aksen arbeid - bolig å få til bygging ved kollektivårene og knutepunktene. Det er viktig å få gjort noe.

Les også: Vil ha egen boligminister

– Oslo har ingen boligpolitikk

Byggenæringen mangler fagfolk 

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.