Smartlading er smart for elbilister. Det sørger for at bilen ikke lader når strømmen er på sitt dyreste, og er en populær tjeneste som tilbys av mange strømselskaper, og via enkelte tjenester man kan melde seg på, eller via selve ladestasjonen.
Dette kan også ha sine utfordringer, har Hyundai Ioniq-eier Thomas Henden fått lære seg. Bilens 12 volt blybatteri har blitt ladet helt ut ved flere anledninger. Når batteriet er flatt får ikke bilens elektronikk strøm, og resultatet er at bilen ikke starter.
Henden har fått byttet batteri på garanti to ganger, men nå er det stopp. Hyundai-forhandleren mener det er hans bruk av smartlading via Tibber som er årsaken til at batteriet blir ladet ut – eventuelt bruk av ladestasjon som smartlader bilen.
I en e-postutveksling mellom Henden og forhandleren skriver forhandleren at «Tibber pinger bilen og holder bilen våken», og forklarer at bilen kan gå i dvale, men blir vekket hver gang Tibber eller ladeboksen «pinger» bilen. Denne kommunikasjonen vil gjøre at 12-voltbatteriet tappes, hevdes det.
Nå er batteriet i Hendens 2020-modell igjen modent for utskifting etter at det nok en gang har vært strømtomt. Siden han benytter smartlading gjennom Tibber vil forhandlerens verksted ikke gi ham nytt batteri under nybilgarantien.
Forklaringen er altså at Tibbers smartladingstjeneste ofte vekker bilen, som fører til at bilens systemer starter opp. Bilen vil tilsynelatende ikke starte lading av 12 volt-batteriet selv om det er i ferd med å lades ut.
Stemmer at smartlading kan tømme batteriet
Vi spør Hyundai Motor Norway om det stemmer at bruk av tredjepartstjenester som smartlading via Tibber kan tappe 12 volt-batteriet.
Øyvind Knudsen, kommunikasjonssjef i Hyundai Motor Norway sier at det ikke stemmer direkte, men at tredjepartsapplikasjoner kan være programmert til å spørre bilen om andre funksjoner enn det bilen er programmert for.
– Dette vil vekke bilen, og er noe som trekker en liten mengde strøm hver gang. Vi har sett eksempler på opptil 1200 slike henvendelser fra en tredjepartsapplikasjon til bil i løpet av et døgn, og da kan tømming av 12V blir en konsekvens, sier Knudsen i en e-post til TU.
Knudsen vil ikke peke på noen spesifikke tjenester eller selskaper.
Han forteller at Hyundai har partnere på utvikling av API for tredjepartsapplikasjoner, som sørger for at logikken mellom applikasjon og bil er en match.

Ønsker at selskaper tar kontakt med Hyundai direkte
– Når det er sagt er vi veldig interessert i at selskaper som ønsker å få på plass en integrasjon mellom sine smartladesystemer og våre biler tar kontakt med oss direkte, slik at de kan tilby en best mulig ladetjeneste til sine kunder.
Henden fikk imidlertid også beskjed om at samme problematikk gjelder ved bruk av smarte ladestasjoner. Knudsen sier at det heller ikke stemmer direkte.
Han sier utfordringen vil kunne være at tredjepartstilbyderen ikke har API-en til Hyundai, og at når laderen tilkobles vil bilen prøve å etablere kommunikasjon med laderen.
– Når laderen ikke responderer vil bilen kunne prøve å etablere kommunikasjon, og i enkelte tilfeller kan dette skje frem til 12V-batteriet tappes.
Han sier bilen har en integrert funksjon for planlagt lading som fungerer separat fra dette.
Kan ikke gå god for tredjepartsløsninger
Knudsen sier at Hyundai ikke fraråder kunder å benytte smartlading, men understreker at det er viktig at selskaper som tilbyr dette sørger for at funksjonaliteten i deres programvare samsvarer med bilene de ønsker å tilby det til.
– Vi kan ikke kvalitetssikre at tredjeparter har funksjonalitet som er forenelig med logikken i våre biler uten at de er integrert mot vårt API, sier Knudsen.
– Er det slik at Hyundai fraråder sine kunder å bruke tredjepartsapper, og kun bruke Bluelink?
– Det er ikke helt unaturlig at vi mest av alt kan gå god for at man benytter ladefunksjonene som ligger i Bluelink, men vil altså gjerne at selskaper som ønsker integrasjon mellom sine smartladesystemer og våre biler tar kontakt med oss.

Tibber: – Kan være et problem
Selv om Hyundai Motor Norway ikke peker på Tibber spesifikt, var det disse forhandleren pekte spesielt ut.
Tibber forteller til TU at de ikke er ukjent med problemstillingen, men at de bare kjenner til ett annet tilfelle hvor en Tibber-kunde med en Hyundai-bil har opplevd at bilens 12 volt-batteri har blitt ødelagt.
Etter at hele teamet som jobber med smartlading i Tibber har gjennomgått historikken, var det også ett annet tilfelle med en enkelt Volvo, hvor årsaken skal ha vært en feil i bilens firmware.
– Hyundai har rett i at henvendelser fra vår app kan resultere i at bilen kontaktes for å få status på batteriet og lading, sier Gaute Haaversen-Westhassel, kommunikasjonssjef i Tibber.
Han forklarer at de gjør dette for å avgjøre om bilen bør utsette lading og vente på lavere strømpris.
– Hver gang computeren i bilen vekkes bruker den litt strøm. Vår applikasjon gjør vanligvis noen titalls kontakter i døgnet, og maksimalt 96 oppslag. Dette er designet slik nettopp for det formålet å skåne batteriet i bilen, sier han.
Følger med på 12 volt-batteriet
Haaversen-Westhassel sier videre at Tibber-appen også følger med på om 12 volt-batteriet har lite strøm. I så fall vil appen slutte å spørre bilen, og kunden må aktivt starte dette opp igjen.
– Risikoen for at våre spørringer tapper batteriet er liten, og det er dessuten sjelden at et 12 volt-bilbatteri blir ødelagt av å bli tømt. Samlet er det svært liten risiko for at bruk av vår app gjør at et 12 volt-batteri blir ødelagt, sier han.
Haaversen-Westhassel sier at Tibber setter pris på at Hyundai ønsker dialog for å lage en bedre opplevelse rundt smartlading for felles kunder, og at de se frem til en konstruktiv felles utvikling.
Bileier Henden har vært i kontakt med Tibbers kundeservice, som har fortalt ham at de overvåker alle 12 volt-batterier på Hyundai- og Kia-modeller for å kunne varsle kunden om at batteriet kan gå under ønsket ladetilstand. Det varsles om Tibber oppdager at batteriet er under 30 prosent.
I en e-post forteller Tibbers kundekonsulent Henden at den konkrete bilen ikke har varslet om lavt batterinivå, men skriver samtidig at det ikke alltid bilen sender tilstanden til 12 volt-batteriet. Den siste måneden før Henden var i kontakt med Tibber hadde bilen aldri rapportert mindre enn 50 prosent oppladet 12 volt-batteri.
Mange anekdoter
Det er ikke vanskelig å finne eiere av elbiler fra Hyundai, som har problemer med flatt 12-voltsbatteri i ulike eiergrupper på Facebook. Dette er likevel anektdoter, og ingen bevis på at 12 volt-problemer nødvendigvis rammer Hyundai-eiere mer enn andre elbileiere. I de samme gruppene er det også mange som rapporterer om at de aldri har hatt slike problemer.
Verken Forbrukerrådet, Elbilforeningen eller NAF kan bekrefte at de får henvendelser fra Hyundai-eiere som har problemer med 12 volt-batterier.
Vi spør Knudsen hvordan de håndterer kunder som har utfordringer med 12 volt-batterier.
Han sier de tilbyr veihjelp til de som har problem med flatt batteri, men at det viktigste de gjør er at de kontinuerlig overvåker og følger opp fortløpende mot fabrikk om de ser at det er tekniske utfordringer som går igjen.
Mener forklaringen ikke holder vann
Hjemme hos Henden står Ioniqen parkert. Han forteller at han frykter at batteriet skal lades ut om han kjører en lengre tur. I stedet reiser han nå med t-banen til jobb.
Henden mener forklaringen til Hyundai ikke holder vann. Han tror at det er et reelt problem med 12 volt-batterier på Hyundais elbiler.
Han mener at når de skylder på smartlading er det fordi de ikke har klart å finne ut av hva problemet egentlig er.
Han sier at han hadde problemer med 12 volt-batteriet i bilen sin før han begynte å smartlade.
– De kaster bort min tid ved å komme med alt dette tullet. Det er mange folk som har problemer med bilene sine. Det er veldig merkelig at de ikke bare kan programmere bilen til å lade batteriet oftere, sier Henden.
Han forklarer at batteriet nå står tilkoblet en 12 volt-lader som leverer en lav ladestrøm, i håp om at batteriet ikke skal bli ødelagt. Han har gjort målinger av strømforbruket, og forteller at han kan se at det brukes litt strøm hver gang han bruker Hyundais Bluelink-app. Da slår et rele inn.
– Men det skjer sjeldent eller aldri noe når jeg sjekker bilen via Tibber-appen. Den går via Hyundais server, og om dataene som ligger der ikke er utdaterte så sendes ingen henvendelse til bilen, sier han.
– Vil ikke gå rundt og være redd
Han forteller at han også har observert at bilen kommuniserer når den ikke er låst, eller om for eksempel panseret er oppe.
– Men du skal ikke trenge å gå rundt og være redd for hva bilen foretar seg. Den må tåle normal bruk, sier Henden.
Han sier at han verken har penger eller motivasjon til å betale for nytt batteri og arbeid. Han sier han har fått kontant avslag fra forhandleren om å få byttet batteriet en tredje gang.
– Det er heller ingen informasjon om at jeg bør ha den og den oppdateringen til bilen dersom det kan løse problemene. Det jeg ønsker meg på kort sikt er å få et nytt batteri. Men de må kunne fikse programvaren sånn at batteriet lades opp ofte nok. Jeg må kunne få brukt bilen, men også få programvare som gjør at dette ikke gjentar seg til stadighet, sier han.
Sørg for oppdatert programvare
Vi har spurt Hyundai Motor Norway om hva deres holdning er til at forhandler ikke vil bytte batteri på garanti med henvisning til bruk av smartlading. Knudsen i Hyundai viser til tidligere svar, og ønsker ikke å gå inn på enkeltsaker.
Vi spurte også om det har kommet oppdatering av programvare som skal bidra til at at der mindre sannsynlighet for at 12 volt-batteriet lades ut.
– Når det gjelder oppdateringer har dette kommet underveis i livsløpet til IONIQ Electric som det er snakk om her, og det er alltid lurt å sørge for at bilen oppdateres på merkeverksted for å være sikker på at man har nyeste funksjonalitet.
Denne typen programvare oppdateres hos merkeforhandler, og kunden bør derfor ta kontakt med denne for å undersøke om programvaren er av nyeste utgave, sier han.