DINGSER OG VERKTØY

Stor test: Sju motorsager som feller grana uten ledning og bensin

Vi har testet syv modeller som alle har til felles at de går på batteri.

Vi har testet motorsager som går på batteri, og ble overrasket over hvor mange stammekutt de yngste modellene presterte på en batteriladning. Helt uten øredøvende støy avgasser og startvansker.
Vi har testet motorsager som går på batteri, og ble overrasket over hvor mange stammekutt de yngste modellene presterte på en batteriladning. Helt uten øredøvende støy avgasser og startvansker. Bilde: Odd Richard Valmot
10. sep. 2017 - 07:24
Kjedesager på batteri er ikke lenger et leketøy for folk med litt tykkstammede rosenbusker. I takt med fremskritt i batteriteknologi har tungvektere som Stihl og Husqvarna for lengst lagt dem inn i sortimentet. Vi har tatt en titt på et utvalg av slike sager med batterispenning fra 18 volt, via det mest vanlige på 36 volt, og til en nyhet med 54 volt.
 

La oss slå fast først som sist at kjedesager på batteri ikke er skogens Tesla. Skal du felle en skog er det bensin som gjelder. Først da får du en ytelse som er god nok uten av det veier for mye, og nok bærbar energi i en bensinkanne med mange titalls kilowatt.

Men de færreste av oss jobber som proffer i skogen, og for svært mange er en batterikjedesag et svært godt alternativ. Da kan du sage i vei uten hørselvern, stinkende totakteksos og startproblemer. Det kan du med en elektrisk kjedesag på nettstrøm også, men å trekke rundt på ledning i skogen har sine klare begrensinger.

Dreiemoment

En elektrisk sag, enten den går på batteri eller nettstrøm, har en motor med vidunderlig flat dreiemomentkurve. Det betyr at du kan tilpasse turtallet når du kvister.

En bensinsag har en dreiemoment-topp som krever høyere turtall for ikke å kveles. Bensinsager har sentrifugalclutcher som gjør at de ikke trekker kjedet før turtallet er tilstrekkelig. Det slipper en dreiemomentsterk elsag.

En annen sak er at elsager stopper helt når du for eksempel må flytte på noen greiner. En bensinsag ligger der og putrer og støyer på tomgang, om den ikke stopper da. Så er det å begynne å trekke i snora igjen.

Energilager og kraft

I valget av batterikjedesag er det noen kriterier å ta hensyn til. Batteristørrelsen bestemmer hvor mye jobb du får gjort med et temmelig strømkrevende verktøy. Jo flere wattimer, jo bedre, kunne man tro, men det gir også tunge batterier. To mindre og lettere batterier kan ofte være en bedre ide. Da kan du også lade det ene mens du bruker det andre om du har strøm i nærheten.

Det er grenser for hvor sterke motorer det er praktisk å utstyre slike kjedesager med. For mye ytelse bidrar også til tyngde, så sverdlengden er begrenset (selv om DeWalt har et sverd på hele 40 centimeter).

Kjedehastigheten varierer svært mye, og den er viktig. Jo raskere kjedet går, jo kvikkere er saga. Black & Decker har en hastighet på bare 5 meter i sekundet, men 36-voltmodellen fra Ryobi, som heller ikke er et proffmerke, kan vise til den raskeste hastigheten med hele 21 m/s.

Kjedebredden er også en faktor. Et smalt kjede slipper å avvirke så mye spon, og da er det mindre belastning på motoren. Stihl har utviklet et svært smalt kjede.

Bensingigantene har skjønt det

De tradisjonelle motorsagprodusentene Husqvarna og Stihl, som har dominert markedet for bensinsager i flere tiår, har skjønt at de må levere sager på batteri også.

Og de har utviklet sager og batterier det står respekt av. Begge har flere batterier å velge mellom, avhengig av hvor mye strøm man vil ha med seg og hvor mye man er villig til å betale. Batteriet til Husqvarna har rett og slett en imponerende ladetetthet.

Proffmodellene 

Stihl

 Foto: Odd Richard Valmot
 Foto: Odd Richard Valmot

MSA 200 C-BQ er Stihls batterielektriske toppmodell og en riktig juvel for øyet. I motsetning til de andre som bruker mye plast er huset her i lettmetall, og saga har et kileformet sverd med et lite vendehjul i spissen. Kjedet er også svært tynt, noe som reduserer jobben som må gjøres ved at sagsporet blir smalere.

Saga kombinerer utholdenhet og ergonomi på en god måte. Det spesielle sverdet er lett å komme til med og en fryd å jobbe med. Ulempen er at motoren burde vært kraftigere. Den stopper ved hard belastning, og det gjør at 30 cm sverd er nok til denne modellen. Vi må ta med at 36-volt-laderen kan levere 12 ampere til bare 860 kroner. Det er helt i særklasse, og gjør at behovet for batteri to er minimalt om du ikke jobber for langt unna 230-volt.

Pluss: Gjennomført kvalitet. Kileformet sverd og tynt kjede som kommer lett til. Utholdende.

Minus: Kort sverd. Svak motor. 

Stihl MSA 200 C-BQ

Børsteløs motor Ja
Batterispenning i Volt 36
Energiinnhold i Wh 227
Ladeindikator batteri Ja
Batterivekt 1,74
Maskinvekt 3,45
Totalvekt med batteri 5,19
Ladetetthet i Wh/Kg 130
Maks kjedehastighet m/s Ikke oppgitt
Laderens amperestyrke 12
Sverdlengde cm 30
Billigste nettpris eller oppgitt pris med et batteri og lader 6550
Antall stammekutt med snitt på 27,5 cm på en ladning 33
Tilsvarer kvadratmeter kuttet 1,96
Tid for kutt i en 32 cm stamme 21,5

Husqvarna

 Foto: Odd Richard Valmot
 Foto: Odd Richard Valmot

Svenskene har produsert kjedesager i snart 60 år, og batterimodellen vi testet viser at de har overført kunnskapen fra bensin til strøm. Dette var saga med det mest imponerende batteriet. Det monteres sideveis i saga, og opplevdes verken som stort eller tungt til tross for kapasiteten på hele 9,2 Ah.

Det er ingen tvil om at dette er den mest utholdende saga i testen. Den kom seg gjennom nesten 3 m2 granstammer før det var slutt på elektronflyten. Det er imponerende. Trenger du mer har Husqvarna også et enda større batteri i ryggsekkformat. Det gjør selvfølgelig totalpakken tyngre, men vektfordelingen bedre.

Saga leveres med 30 centimeter sverd og det holder, for motoren er ikke spesielt kraftig. Den stoppet lett ved belastning, og teststammen på 32 centimeter var litt i tykkeste laget.

Saga har en av/på-bryter som opereres med tommelen. Den slår seg av automatisk etter en stund uten bruk. Det er også en økonomknapp som skal forlenge batterilevetiden, uten at vi tror det betyr mye. Saga er den eneste som ikke har verktøyfri kjedestramming. Det betyr at du må ha med en fastnøkkel og et skrujern. Litt upraktisk, men til gjengjeld veldig presist.

Pluss: Kvalitet. Utrolig stor batterikapasiet.

Minus: Kort sverd. Svak motor. 

Husqvarna 436Li

Børsteløs motor Ja
Batterispenning i Volt 36
Energiinnhold i Wh 337
Ladeindikator batteri Ja
Batterivekt 1,98
Maskinvekt 3,32
Totalvekt med batteri 5,3
Ladetetthet i Wh/Kg 170
Maks kjedehastighet m/s 15
Laderens amperestyrke 7
Sverdlengde cm 30
Billigste nettpris eller oppgitt pris med et batteri og lader 7293
Antall stammekutt med snitt på 27,5 cm på en ladning 48
Tilsvarer kvadratmeter kuttet 2,85
Tid for kutt i en 32 cm stamme 32

DeWalt

DCM575N

 Foto: Odd Richard Valmot
 Foto: Odd Richard Valmot Bilde:

DeWalts nye motorsag er en del av verktøysatsingen rundt deres 18/54 volt batteri. Batteriet er enten et 9 Ah 18 volt batteri eller, med de tre celleradene seriekoblet, et 3 Ah 54 volt batteri. Det gjør at man kan lage lettere motorer med stor ytelse. Og ytelse er det som vi aldri har sett i en batterisag før. Det skulle hardt press på saga for å sette den fast. I tillegg hadde den testens lengste sverd med 40 centimeter, som sammen med kraften gjorde det til en lek å felle selv store trær.

Men batteriet har også ulempe. Det mangler amperetimer, og hadde minst lagringsevne av alle proffsagene. I praksis må du ha to batterier med denne saga om du skal jobbe mye. Til gjengjeld har DeWalt kommet med en 8 A lader som raskt lader de 3 amperetimene tilbake på plass.

Et lite minuspunkt på saga var sikkerhetsknappen på siden som må trykkes ned med tommelen for å få saga til å gå. Den var veldig hard å trykke ned. Vi liker heller ikke at tannkammen som skal dreie saga mot treverket er i plast og ikke metall.

  • Pluss: Svært sterk motor. 40 cm sverd.
  • Minus: Går raskt tom for strøm. Vanskelig tommelknapp

DeWalt DCM575N

Børsteløs motor Ja
Batterispenning i Volt 54
Energiinnhold i Wh 162
Ladeindikator batteri Ja
Batterivekt 1,3
Maskinvekt 4,44
Totalvekt med batteri 5,74
Ladetetthet i Wh/Kg 125
Maks kjedehastighet m/s 15
Laderens amperestyrke 8
Sverdlengde cm 40
Billigste nettpris eller oppgitt pris med et batteri og lader 6 740
Antall stammekutt med snitt på 27,5 cm på en ladning 19
Tilsvarer kvadratmeter kuttet 1,13
Tid for kutt i en 32 cm stamme 17

 

Ryobi 36 volt

RCS36X3550HI

 Foto: Odd Richard Valmot
 Foto: Odd Richard Valmot Bilde:

Ryobi er i utgangspunktet et forbrukermerke, men de har konstruert en motorsag som konkurrerer med de profesjonelle i ytelse. Om varigheten er like lang har ikke testen kunnet avsløre, og vi tror de fleste vanlige brukere heller ikke vil slite ut en slik sag. Den er solid bygget, og det vises på vekten.

Ryobisaga er testens nest kraftigste, og det skal mye til for å stoppe den. Den har et 5 Ah batteri som gir stor kapasitet. Vi liker også at den har et sverd på 35 centimeter, som i noen tilfeller er det som trengs for å komme igjennom de tykke stammene.

Men fremfor alt er det prisen på 3999 kroner, alt inklusive, som gjør dette til et svært godt tilbud om du klarer deg med ett batteri, for nummer to koster nesten 2000 kroner.

Pluss: Sterk. God batterikapasitet. Rimelig.

Minus: Muligens litt mindre holdbar enn proffsagene. Tyngst

Ryobi RCS36X3550HI

Børsteløs motor Ja
Batterispenning i Volt 36
Energiinnhold i Wh 180
Ladeindikator batteri Ja
Batterivekt 1,45
Maskinvekt 4,3
Totalvekt med batteri 5,75
Ladetetthet i Wh/Kg 124
Maks kjedehastighet m/s 21
Laderens amperestyrke 1,7
Sverdlengde cm 35
Billigste nettpris eller oppgitt pris med et batteri og lader 3999
Antall stammekutt med snitt på 27,5 cm på en ladning 26
Tilsvarer kvadratmeter kuttet 1,54
Tid for kutt i en 32 cm stamme 18,5

 

Forbrukermodellene

Bosch

AKE 30 LI

 Foto: Odd Richard Valmot
 Foto: Odd Richard Valmot

Den grønne kjedesagen fra Bosch har vært på markedet i mange år. Dette er en elegant konstruksjon og den sterkeste av forbrukermodellene og kan godt brukes til å ta ned trær. Vi hadde regnet med at batteriet som følger med på 2,7 Ah holdt litt lenger, men konstruksjonen er nok litt for gammel til å ha fått børsteløs motor som bruker mindre strøm. Likevel er det mulig å kjøpe et på 4 Ah om du trenger å jobbe lenger. Den medfølgende laderen på 6 A lader opp batteriet på en halvtime.

Pluss: Sterkest av de lette maskinene

Minus: Ikke børsteløs motor. Burde ha hatt Bosch 4 Ah batteri. Tung

Bosch AKE 30 LI

Børsteløs motor Nei
Batterispenning i Volt 36
Energiinnhold i Wh 94
Ladeindikator batteri Ja
Batterivekt 1,23
Maskinvekt 4,04
Totalvekt med batteri 5,27
Ladetetthet i Wh/Kg 76
Maks kjedehastighet m/s 8
Laderens amperestyrke 6
Sverdlengde cm 30
Billigste nettpris eller oppgitt pris med et batteri og lader 4464
Antall stammekutt med snitt på 27,5 cm på en ladning 16
Tilsvarer kvadratmeter kuttet 0,56
Tid for kutt i en 32 cm stamme 15

 

Black & Decker

GKC3630L20-QW

Foto: Odd Richard Valmot
Foto: Odd Richard Valmot

Den billigste kjedesagen kommer fra Black & Decker, men det er kanskje også det beste vi kan si om den. Den er langt fra noen skogsmaskin, men fungerer som hagearbeider om du skal ta ned mindre trær så lenge du ikke trykke på. Den stopper lett ved belastning og sager tregt. Laderen på 1,3 A er heller ikke noe å skryte av. Billig som den er har den heller ikke børsteløs motor, og det er med å begrense hvor mye jobb den får gjort på en lading. Dette er en sag for folk med små behov som vil slippe billig fra det.

Pluss: Lett, billig

Minus: Ikke børsteløs og svak motor. Jobber sakte

Black & Decker GKC3630L20

Børsteløs motor Nei
Batterispenning i Volt 36
Energiinnhold i Wh 72
Ladeindikator batteri Ja
Batterivekt 0,68
Maskinvekt 3,19
Totalvekt med batteri 3,87
Ladetetthet i Wh/Kg 106
Maks kjedehastighet m/s 5
Laderens amperestyrke 1,3
Sverdlengde cm 30
Billigste nettpris eller oppgitt pris med et batteri og lader 2490
Antall stammekutt med snitt på 27,5 cm på en ladning 15,5
Tilsvarer kvadratmeter kuttet 0,54
Tid for kutt i en 32 cm stamme 28

 

Ryobi 18 volt

Ryobi OCS1830

 
  Foto: Odd Richard Valmot

Vi skal ikke underslå at vi var skeptisk til Ryobis nye kjedesag på bare 18 volt. Selskapet har tatt forbrukermarkedet med storm og har over 60 elektroverktøy på sin batteriserie fra 1,5 til 5 Ah. Men motorsag? Det krever vel for mye strømstyrke til å kunne konkurrere med sager på 36 volt?

Vår mistanke ble gjort til skamme når vi sammenlikner med de to andre forbrukermodellene. Denne saga var både kraftig og utholdende. Mest utholdende av alle tre, faktisk, selv om den trengte en god pause etter 12 stammekutt fordi batteriet eller motoren ble for varme. Saga selges uten lader og batteri fordi mange forbrukere har det fra før. Men for å sammenlikne har vi lagt til prisen på et 5 Ah batteri og en 5 A hurtiglader. Da blir den kanskje litt dyr sammenliknet med sin særdeles kapable storebror.

Pluss: Overraskende sterk som eneste 18 volt maskin. Utholdende.

Minus: Litt dyr med batteri og lader.

Ryobi OCS1830

Børsteløs motor Ja
Batterispenning i Volt 18
Energiinnhold i Wh 90
Ladeindikator batteri Ja
Batterivekt 0,74
Maskinvekt 3,47
Totalvekt med batteri 4,21
Ladetetthet i Wh/Kg 122
Maks kjedehastighet m/s 10
Laderens amperestyrke 5
Sverdlengde cm 30
Billigste nettpris eller oppgitt pris med et batteri og lader 3527
Antall stammekutt med snitt på 27,5 cm på en ladning 28
Tilsvarer kvadratmeter kuttet 0,94
Tid for kutt i en 32 cm stamme 18

 

Vinnere og tapere

Det er ingen lett sak å peke ut en vinner i testen siden sagene har så ulike egenskaper. Av de større modellene bør de som skal sage lenge på et batteri velge Husqvarna. Trenger du en sag som kan hamle opp med bensinmodeller i styrke bør du velge DeWalt, men helst med to batterier. Er det maksimal ergonomi, evne til å komme til, og god utholdenhet du vil ha er Stihl sagen for deg.

Ryobi er ikke best på hverken utholdenhet eller kraft, men skårer likevel bra på begge kriterier. Dessuten er den langt billigere enn konkurrentene, så den fremstår likevel som det beste kjøpet, selv om laderen bare leverer usle 1,7 ampere.

De mindre modellene er langt fra så kapable i skogen. De er mye svakere og mindre utholdende, selv om de ble utsatt for en mindre tøff stammediameter. Ikke overaskende er det Bosch som vinner på hastighet på grunn av styrken. Men batteriene i begge 36-volt-sagene holdt ikke så lenge. Det gjorde derimot Ryobis nye 18 volt sag, som var nest kjappest og gjorde mest jobb på en lading. Selv om prisen er litt høy, spesielt sammenliknet med Black & Decker, og kanskje storebror på 36 volt, så er dette en helt ny sag med børsteløs motor som bidrar til at lillebror vinner forbrukerklassen.

 

Du kan lese mer om Prisguiden her »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.