KLIMA

– Blir ekstremt vanskelig

- Dette blir ekstremt vanskelig, sier danskenes statsminister Lars Løkke Rasmussen i en tale i den samme salen som en ny klimaavtale skal inngås om 90 dager. Han har tøffe forhandlinger foran seg.
- Dette blir ekstremt vanskelig, sier danskenes statsminister Lars Løkke Rasmussen i en tale i den samme salen som en ny klimaavtale skal inngås om 90 dager. Han har tøffe forhandlinger foran seg. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
9. sep. 2009 - 07:35

KØBENHAVN: – Dette blir ekstremt vanskelig. Men det er viktig. Dere som industriledere blir viktige, sier danskenes statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Han ser ut over lokalet hvor det skal forhandles fram en internasjonal klimaavtale om 90 dager. Vi er på Bella senter i København, hvor danskenes leder er hovedtaler under klimakonferansen Nordic Climate Solutions.

– Dette er den største endringen i industriens vilkår som det noensinne er forhandlet om, sier Rasmussen.

– Allerede en suksess

Statsministeren får støtte fra Erik Rasmussen i tidsskriftet Mandag Morgen, tidligere kåret til en av verdens mektigste journalister av World Economic Forum.

Rasmussen er også blant grunnleggerne av Copenhagen Climate Council.

– Ingen annen avtale får så store følger som denne. Det er ikke rart verdenslederne strever, sier Eric Rasmussen.

– Men avtalen er allerede en suksess, aldri før har vi sett en så stor spore til endring. Grønn omstilling er verdens viktigste trend akkurat nå.

- Uansett utfall i desember vil dette påvirke verden, sier Mandag Morgen-sjef Erik Rasmussen. (FOTO: Kjetil Malkenes Hovland)
- Uansett utfall i desember vil dette påvirke verden, sier Mandag Morgen-sjef Erik Rasmussen. (FOTO: Kjetil Malkenes Hovland)

Problemområder

Statsminister Lars Løkke Rasmussen ser for seg fem punkter som blir vanskelige i forhandlingene framover.

  1. Å forhandle fram store CO2-kutt i industrilandene
  2. Å bli enige om hvordan industrilandene skal dele regningen for CO2-kutt i u-landene
  3. Å finansiere klimatilpasning i fattige land
  4. Å finansiere utviklingen av ny teknologi
  5. Å få til et internasjonalt regelverk for hvordan klimakuttene skal kunne regnes ut på en troverdig måte, og sikre at ingen jukser

Kommer Obama?

Et av spørsmålene som alle stiller seg, kom også opp under Rasmussens besøk i Bella senter.

– Om Obama kommer? Godt spørsmål, jeg vet ikke. Han er velkommen, vet du, sier Rasmussen.

Statsministeren peker på de mange hindrene for å få til en ambisiøs klimaavtale om 90 dager.

– Vi trenger at statsledere engasjerer seg, som Obama. Uten det får vi ingen god avtale. Om han kommer eller ikke er for tidlig å si. Han har fått USA på sporet igjen. Forhandlingene under FNs ledelse går ikke veldig fort, vi trenger også hjelp fra de rike landene og G20. Toppmøtet i New York nå i september blir også viktig, sier han.

Drar til India

Statsministeren skal møte sin indiske statsministerkollega Manmohan Singh denne uken, og understreker de store landenes rolle for å få til en ambisiøs avtale.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– India er viktig, akkurat som Kina, USA og EU. Vi må finne ut hva herr Singh ser for seg at han kan gå med på, sier Rasmussen, som understreker at industrilandene må kunne overføre teknologi til land som India for at de skal være villige til å omstille seg.

Motvillige EU-land

Den siste tiden har klimaforhandlingene sett framgang, ved at Japan, Kina og USA har vist mer positive takter. Men Rasmussen vil ikke si hvem som stritter mest imot.

– Det er kontraproduktivt å si hvem som stritter imot. Vi trenger forhandlinger internt i EU, noen land er ikke villige til å betale nå. Men dette kan løses, sier han.

Han tror ikke forhandlingene kommer til å komme i mål før i siste øyeblikk.

– En uke før konferansen vil ingen av de fem hovedutfordringene være løst. Alt henger sammen, ett spørsmål kan ikke løses uten at de andre også besvares, sier Rasmussen.

– Forhandlingene har effekt

Mandag Morgen-sjef Erik Rasmussen mener at vi er på vei mot en ny grønn verdensordning uansett hvordan avtalen i København blir.

– Uansett utfall i desember vil dette påvirke verden, sier han.

– Og næringslivet må vise lederskap. Vi trenger ledestjerner, særlig hvis avtalen blir dårlig og det skapes et vakuum.

Krever mental omstilling

Den danske statsministeren mener at klimautfordringene ikke kan løses uten teknologiske sprang, og mener næringslivet og politikere må tenke nytt.

– Det blir ikke lett. Det er vanskelig å endre det mentale klimaet, sier Rasmussen.

– De som klarer å omstille seg, vil bli ledende om 20-30 år. I Norden er vi gode til å omstille oss. Og dere i næringslivet må lede vei.

Fossilfritt Danmark

Selv har Danmark satt seg som mål å bli fri for fossil energi, og statsministeren lover å sette en konkret dato for dette før neste valg.

– Jeg har også nedsatt en gruppe av eksperter som skal tenke framover, sier Rasmussen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.