I fjor sommer inviterte Forsvarsmateriell (FMA) to selskaper til å delta i en anbudskonkurranse om å levere nye stridsvogner til Hæren: Krauss-Maffei Wegmann (KMW) i Tyskland og Hyundai Rotem i Sør-Korea.
Med en kostnadsramme på 20 milliarder kroner, blir dette den største anskaffelsen som er gjort for Hæren.
Nå nærmer konkurransen seg slutten. I neste uke er det frist for leverandørene å levere sine oppdaterte tilbud, såkalte «best and final offer».
– Vi ser fram til å motta disse. Vi har fortsatt to gode kandidater, noe vi fikk bekreftet i vinterprøvene på Rena, og er fremdeles i rute til å kunne signere kontrakt på denne siden av jul, forteller Jørgen Johannessen, som er prosjektleder for stridsvognanskaffelsen i FMA, til Teknisk Ukeblad.
Leopard og panter
Vinterprøvene han sikter til, foregikk i februar. Der stilte KMW med sin kandidat Leopard 2A7, mens Hyundai Rotem stilte med K2 Black Panther.
Målet med disse prøvene var blant annet å avdekke ytelsen på det som kan beskrives som leverandørenes «standard-stridsvogn», hyllevare om du vil. Det er avgjørende for Norge at det blir minst mulig behov for ekstra utvikling.

Etter prøvene gjennomførte FMA tekniske avklaringsmøter med begge leverandørene, og tilbrakte to uker hos hver av dem i april og mai.
Bakgrunnen for møtene var tilbudene som ble inngitt 26. november i fjor, samt observasjoner som ble gjort under vinterprøvene på Rena.
I møtene har FMA gjennomgått samtlige tekniske krav i sine spesifikasjoner. Deres ingeniører har sittet ned sammen med leverandørenes ingeniører for å sikre riktig forståelse for FMAs krav og leverandørenes svar.
I tillegg har det blitt gjennomført en modenhetsavklaring for å få fram hva som eventuelt ligger der av restutvikling for å kunne nå de norske kravene.
– Dette har vært veldig fine møter som har gitt godt utbytte for alle parter, sier Johannessen.
Evaluering og forhandling
Før sommeren nå i år kom FMA med en oppdatert forespørsel der målet var å redusere usikkerhet gjennom å tydeliggjøre krav og opsjoner, noe som ifølge prosjektlederen var et naturlig resultat av den tekniske gjennomgangen.
Parallelt med de tekniske avklaringene, har det vært dialog knyttet til kontraktsklausuler slik at FMA hadde et klart bilde av leverandørenes posisjoner før merkantile avklaringer ble gjennomført i august.
Nå venter FMA på oppdaterte tilbud fra Tyskland og Sør-Korea innen slutten av neste uke. Så er planen er å bruke oktober til å sluttevaluere og november til å sluttforhandle.
Dermed er det kun i overkant av tre måneder til det blir klart hvilken av de moderne stridsvognene som skal utgjøre Hærens hovedkampsystem de kommende tjue årene.
Det skal inngås én kontrakt med én systemleverandør med ansvar for integrasjon av delsystemer, samt integrert logistikkstøtte gjennom en såkalt CLS-avtale og utdanningsmateriell. Kostnadsramma er på nærmere 20 milliarder kroner.
Har ikke delt informasjon
I dag er det bortimot to tusen leoparder i ulike versjoner drift rundt om i Europa, og i sommer ble det klart at det også på sikt blir minst tusen svarte pantere. Da inngikk Polen en enorm rammeavtale med Sør-Korea som blant annet omfatter K2.
I forrige uke uttalte Eui-Seong Lee, direktør for forsvarsdivisjonen i Hyundai Rotem, at vinterprøvene i Norge bidro til å overbevise Polen om at K2 møter kravene for ny polsk stridsvogn, blant annet på grunn av sin utmerkede mobilitet.
Om ikke direkte sammenlignbart, er det fristende å trekke en parallell til da fire artillerisystemer ble testet på Rena vinteren 2016 før Norge bestilte K9 Thunder/Vidar fra Sør-Korea. Den gang var Danmark og Finland med som observatører før sistnevnte også bestilte K9, mens Estland og Australia fikk innsyn i testrapportene før de også bestilte samme skyts.
Men noe lignende har ikke foregått under eller etter stridsvognprøvene:
– FMA har ikke delt informasjon fra prøvene som er gjennomført. Det er kun prosjektet som har tilgang til dette, ingen andre, understreker Christiaan Bartholomé som er nestkommanderende i anskaffelsesprosjektet.
Verden har endret seg
Siden anbudskonkurransen startet og prøvene på Rena rundet av, har Russland sørget for at det er krig i Europa. Selv om dette sikkert kan påvirke beslutningstakeres prioriteringer, har det ingen direkte konsekvens for anskaffelsesprosjektet.
– Vi har det samme oppdraget vi har hatt hele veien, det vil si å anskaffe mest mulig ferdigutviklet teknologi med norske tilpasninger og med en stram tidsplan. Det er ingen endring på det, sier Johannessen.
– I den grad situasjonen rundt oss påvirker dette prosjektet, forventer vi å se dette i de oppdaterte tilbudene, legger Bartholomé til.
I stikkordsform er det ytelse, modenhet, pris og samarbeid – strategisk og industrielt – som blir veid i avgjørelsen om hva slags stridsvogner som skal kjøpes inn. Ettersom prosjektet fortsatt er på tid, ligger de også an til å nå målet om å få levert de første nye stridsvognene i 2025.
Uansett hva slags kandidat som velges, vil det være et stort sprang fra dagens Leopard 2A4 som ble produsert i årene 1983–1985 og kjøpt inn brukt fra Nederland tidlig i 2001 for cirka halvannen milliard kroner.