– Vi ble gjort oppmerksom fra vår serviceleverandør om dette i går. Nå skal vi grave oss ytterligere ned i denne saken, sa administrerende direktør Rigmor Hansen i Undervisningsbygg på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.
Hun vil ikke si noe om hvorfor det tok så lang tid før de ble varslet. Allerede 24. august gjorde Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap oppmerksom på feilen. Det er solgt 8.360 slike apparater i Norge, ifølge DSB.
Hansen sier Utdanningsetaten og Undervisningsbygg valgte å be Oslo-skolene enten sende elevene hjem eller omorganisere undervisningen torsdag som en føre-var-handling.
Alarmerende
– Vi ble i går ettermiddag kjent med at det kan være en produksjonsfeil på enkelte brannslukningsapparater slik at de kan være farlige ved berøring. Men det har ikke vært noen ulykker med disse apparatene, sier Hansen.
– Det er ikke grunn for foreldre til å være bekymret. Vi gjør dette fordi vi setter sikkerheten til skolebarna høyt, understreker hun.
Kjell Rikard Andersen, beredskapssjef og assisterende direktør i Utdanningsetaten, sier tiltaket er høyst midlertidig og gjøres for å være føre var. Men han kaller faren for eksplosjon for alarmerende.
– Faren var såpass alarmerende at vi ikke ville ha det på samvittigheten hvis noe skulle skje, sier han.
Skutt opp
Brannsjef Jon Myrold-Haug i Oslo brann- og redningsetat sier det er ventilen i apparatene som kan være farlige ved en eksplosjon.
– Dette er en type brannslukningsapparat som Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern har trukket tilbake. Ventilen i apparatet kan bli skutt opp i taket hvis de henger på veggen, sier han.
CO2-apparatet er en annen type enn den de fleste vanlige borgere har i hjemmene sine, understreker brannsjefen.