KRAFT

Blåser støv av gamle vannkraftplaner

Nye investeringsgrenser kan gjøre gamle vannkraftprosjekter lønnsomme, i alle fall sammenliknet med vindkraftutbygging, mener NVE.
Nye investeringsgrenser kan gjøre gamle vannkraftprosjekter lønnsomme, i alle fall sammenliknet med vindkraftutbygging, mener NVE. Bilde: E-CO

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil ennå ikke identifisere hvilke prosjekter det er snakk om:

– I mange av tilfellene har prosjektet ligget mer eller mindre i ro i mer enn 20 år, og vi synes ikke det er riktig å liste opp slike prosjekter, sier seksjonssjef i NVE, Torodd Jensen.

Ny investeringsgrense

NVE oppdaterer nå på oppdrag fra Olje- og energidepartementet potensialet som ligger i vannkraften.

Flere av disse ”restprosjektene” har ikke vært vurdert på lang tid, eller er vurdert til å ha dårlig lønnsomhet ut fra en investeringsgrense på 4 kr/kWh, forteller Jensen.

– NVE skal forsøke å anslå potensial dersom investeringsgrensen settes høyere, for eksempel 7-8 kr/kWh. Da er vi omtrent på vindkraftkostnad med dagens prisnivå om vi forutsetter at 8 kr/kWh er for prosjekter med reguleringsevne.

Les også:

Stort teoretisk potensial

NVE har sammen med Energibedriftenes landsforening hatt møter med mange av de største kraftselskapene det siste halvåret, blant annet for å få informasjon om selskapenes utbyggingsplaner.

– En av NVEs oppgaver er å ajourføre potensial for ny vannkraftutbygging. Det er et stort teoretisk potensial for opprusting av eksisterende anlegg og reduksjon av flomtap. Teoretisk er dette i størrelsesorden 15 TWh, men dagens rammebetingelser gjør bare 10-15 prosent av dette økonomisk interessant, sier Jensen.

Miljømessig gjennomførbart

NVE mener at svært mye av det teoretiske potensialet ansees som miljømessig gjennomførbart.

Seniorrådgiver Haakon Thaulow i NIVA har tro på at det er mulig å hente ut mer kraft ved å se på gamle prosjekter.

– Prisnivået på kraft er høyere, og prosjektene tåler flere miljøtiltak. Dette kombinert med ny kunnskap bør gjøre det mulig å få frem mer vannkraft med akseptable virkninger for vassdragsmiljøet, sier han.

Er det mer riktig å satse på oppgradering av vannkraftverk enn å satse på f.eks. vindkraft? Si din mening!

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.