KRAFT

Blåser liv i Skanled

ATTRAKTIVT: Naturgass vil gjøre det mer attraktivt å etablere industri i på Herøya, mener gass-forkjemperene.
ATTRAKTIVT: Naturgass vil gjøre det mer attraktivt å etablere industri i på Herøya, mener gass-forkjemperene. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
10. sep. 2010 - 12:44
Vis mer

Det er bare et drøyt år siden telemarkingene etter mange års kamp for å få gass til Grenland, måtte skrinlegge prosjektet Skanled. Nå jobbes det aktivt i Grenland med å få opp et nytt prosjekt, Kystled.

– Det var svenskene som tok initiativet. Vi har sammen gjort en prosjektstudie, forteller Tom Bøckmann, sekretær i Telemark Gassforum.



Vil ligge lavt

Hvem er svenskene?

– Det er Swedegas som er representant for brukerne, som i hovedsak er industrien. Vi håper at det er mulig å få til, sier Bøckmann, som ønsker minst mulig blest om saken.

– Vi vil gjerne ligge lavt.



Dansk gass må erstattes

Swedegas eier og drifter hoveddelen av det svenske nettet for naturgass. Det svenske gassmarkedet har utviklet seg mye de siste årene – veksten har skjedd hovedsakelig i industrien og i kraftproduksjon, ifølge Swedegas.

– All gassen kommer i dag fra danske gassfelt, hvor produksjonen gå ned. Den danske gassen må altså erstattes, forteller markedssjef i Swedegas, Lars Frisk.

SPENTE: Thor Oscar Bolstad og Tom Bøckmann i Telemark Gassforum er spent på hva svenske myndigheter vil si til prosjektet. Mona Sprenger

Lavere transportkostnader

Swedegas har sammen med industrien gjennomført et forstudie for et nedskalert Skanled – Kystled- som nå diskuteres.

– Studiet som bygger på Skanled, viser at transportkostnadene kan bli lavere enn ved et alternativ via Danmark. Et Danmark-alternativ blir trolig dyrere, noe som kan true naturgassutviklingen og i verste fall føre til en gradvis avvikling , sier Frisk, som understreker at Swedegas ikke kan gjennomføre prosjektet alene.

– Det er behov for en norsk investor.



Spent på mottakelsen

Nå venter Swedegas og Telemark Gassforum på tilbakemelding fra de svenske myndighetene.

– Vi er veldig spent på mottakelsen, da det var svenskene som tok initiativet, sier nestleder for Telemark Gassforum, Thor Oscar Bolstad.



– Må komme på plass

– Dette er veldig, veldig positivt. Dette er et prosjekt som må komme på plass på en eller annen måte, sier forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande.

Hvorfor er det så viktig?

– Det er viktig å skaffe muligheter for gassbasert industri i Grenland. Her finnes det allerede et cluster, som trenger tilgang til mer gass, sier Sande, som mener at finanskrisen i fjor kom i veien for Skanled-prosjektet.

– Det kom en del skjær i sjøen, men nå skal det ikke være uoverkommelig å få bygd et gassrør fra en del av Norge til en annen del av Norge. Gass har vi nok av.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.