KRAFT

Bjørk presser Island

KRAFTFULL PROTEST: Den verdensberømte islandske artisten Bjørk har kastet seg inn i kampen for islandsk kontroll over de geotermiske energiressursene i landet. Nå kan det hende at hun lykkes i å presse Island til å kjøpe tilbake energiselskapet HS Orka.
KRAFTFULL PROTEST: Den verdensberømte islandske artisten Bjørk har kastet seg inn i kampen for islandsk kontroll over de geotermiske energiressursene i landet. Nå kan det hende at hun lykkes i å presse Island til å kjøpe tilbake energiselskapet HS Orka. Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
19. jan. 2011 - 11:46

Artisten Bjørk har engasjert seg kraftig etter at kanadiske Magma Energy kjøpte det islandske energiselskapet HS Orka.

Landets tredje største energiselskap utnytter geotermisk energi som blant annet kan brukes til å drive kraftkrevende industri.

Nå vil Islands miljøminister Svandis Svavarsdottir forhandle med Magma Energy om et eventuelt tilbakekjøp av selskapet.

Godkjent i parlamentet

– Neste skritt er å innlede forhandlinger med Magma Energy for å realisere dette, sier hun til islandsk radio, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Salget ble godkjent av en komité i parlamentet, men Bjørk har ledet en kampanje for å få spørsmålet opp til folkeavstemning. Hun krever at islendingene skal bestemme over sine egne ressurser, og mener at disse ikke skal privatiseres. 20 000 islendinger har skrevet under på kampanjen som ble overlevert til regjeringen denne uken.

Magma Energy fastholder på sin side at kjøpet er juridisk bindende.

Eva Joly.
Magma Energy fastholder på sin side at kjøpet er juridisk bindende. PÅ ISLAND: – Tror du noe som helst kan stå imot Bjørk og Eva? spør Eva Joly på spørsmål om hun kan bidra til å reversere salget av energiselskapet HS Orka. Joly synes kjøpet burde vært gransket. Truls Tunmo

Støtte fra Eva Joly

Norske Eva Joly, som for tiden sitter i Europaparlamentet for den grønne partisammenslutningen Europe Écologie, uttrykte sin støtte til Bjørk under en pressekonferanse i fjor.

– Tror du noe som helst kan stå imot Bjørk og Eva? spurte Joly rikskringkasteren RÚV på spørsmål om hun trodde de ville vinne fram.

Joly sa at hvis hun hadde vært påtalemyndigheten på Island, ville hun ha gransket denne affæren.

– Varer ikke evig

Bjørk har provosert Magma Energy kraftig. Selskapet truet det kanadiske magasinet Maclean's Magazine til å trekke en artikkel der artisten hevder at selskapets eiere har brutt menneskerettighetene i Sør-Amerika, noe selskapet mener er feil.

Bjørk selv mener at Magmas direktør og storeier (45 prosent av aksjene) Ross Beaty føler seg mest truet av at hun sier at geotermisk energi ikke er evigvarende.

– Han har sagt at geotermisk energi varer i tusen år. Det er ikke sant. Den varer i rundt femti år. Geotermiske kraftverk virker på samme måte som gruver, du borer og så er det en begrenset mengde der nede. Når Magmas nåværende 65 års avtale er over, vil hullet være tomt, sier Bjørk til avisen Reykjavik Grapevine.

– Hvorfor dette oppstyret?

– Jeg lurer på hvorfor det er så mye oppstyr om dette på Island. Vil Island heller at et bulgarsk eller polsk selskap skal eie dette selskapet i stedet for et kanadisk selskap med godt omdømme? spør Ross Beaty i et svar til Reykjavik Grapevine.

Han hugger tilbake mot Bjørk og påpeker at HS Orka allerede var eid av utenlandske kreditorer da Magma kjøpte det. Beaty viser til at Island også ønsker å auksjonere bort rettigheter til å bore etter olje og gass, og lurer på hva som er forskjellen på dette og geotermiske energiressurser.

– Vi i Magma vil bygge et flott grønt energiselskap med en kjerne som består av Islands kjempeflinke ingeniører og teknikere, og å være en skikkelig forretningsmessig borger av Island på lang sikt, skriver han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Utvider til 405 MW

HS Orka har over en milliard norske kroner i gjeld, ifølge Beaty. Magma ser derfor svært langsiktig på dette og vil ifølge direktøren ikke tjene penger på selskapet de nærmeste årene. Beaty ønsker å utvide HS Orkas kapasitet fra 175 megawatt (MW) til 405 MW, noe som kan gi jobb til hundrevis av islendinger.

Les Bjørks forslag til parlamentet her

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.