MOTOR

Biler bråker for lite

HVA - INGEN LYD? Hybridbiler som Toyota Prius lager for lite lyd, mener svaksynte og blinde. Nå kan det komme pålegg om mer støy.
HVA - INGEN LYD? Hybridbiler som Toyota Prius lager for lite lyd, mener svaksynte og blinde. Nå kan det komme pålegg om mer støy. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
3. juli 2009 - 12:34

Japanske myndigheter vurderer å pålegge hybridbiler å lage mer lyd. Svaksynte og blinde klager over at de ikke hører bilene.

Når hybridbilene svitsjer fra bensin til batteri lager de nesten ikke noen lyd. Blinde og svaksynte klager nå på at de nye bilene utgjør en stor fare.

Krever mer trafikkstøy

Japanske transportmyndigheter har derfor nedsatt en gruppe med svaksynte, forbrukere, forskere, politi og representanter for bilindustrien som skal utrede problemet. Gruppen, som hadde sitt første møte torsdag, vurderer om en bør pålegge hybridbilene å bidra mer til trafikkstøyen.

Blindeforbundet i Norge er også oppmerksom på problemet.

– Det er flott at ny teknologi demper trafikkstøyen. Mindre bråk gjør det lettere for oss svaksynte å orientere oss i trafikken, men biler som nesten ikke kan høres er i ferd med å bli et problem, sier Sverre Fuglerud, rådgiver i Norges Blindeforbund til NRK.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.