BILDESERIE: Norges vakreste bro

Helgelandsbrua er Norges vakreste bro, ifølge Teknisk Ukeblads lesere. (Bilde: Espen Zachariassen)
UTSIKT: Vegvesenet har anlagt en rasteplass med god utsikt til Helgelandsbrua. (Bilde: Espen Zachariassen)
PREG: Broens speilbilde i Leirfjorden er et eksempel på hvordan den setter sitt preg på omgivelsene. (Bilde: Espen Zachariassen)
NATUR: Helgelandsbrua er utformet for å gli inn i de mektige omgivelsene.
STOR: Broen er en omfattende konstruksjon, men ruver likevel ikke i fjellandskapet. (Bilde: Espen Zachariassen)
VIKTIG: Helgelandsbrua betyr en helt annen hverdag for transportsektoren sammenlignet med fergeforbindelsen med fastlandet inntil 1991. (Bilde: Espen Zachariassen)
VIKTIG: Helgelandsbrua betyr en helt annen hverdag for transportsektoren sammenlignet med fergeforbindelsen med fastlandet inntil 1991. (Bilde: Espen Zachariassen)
KLASSIKER: Denne vinkelen er et klassisk motiv som finnes i tusenvis av fotoalbum verden over. (Bilde: Espen Zachariassen)
SKRÅTT: 1065 meter bro holdes oppe av solide skråkabler. (Bilde: Espen Zachariassen)
MODIFISERT: Værforholdene på stedet er tidvis så røffe at skråkablene alene ikke klarer å holde broen stabil, men må ha hjelp av wirer i mellom. (Bilde: Espen Zachariassen)
STYRKE: Wirene mellom skråkablene gir ekstra styrke. Behovet var uventet, og skråkablene ble først stabilisert med tradisjonelle trosser. (Bilde: Espen Zachariassen)
UNDER: Fundamentene stikker ned til 30 meter under havoverflaten. (Bilde: Espen Zachariassen)
HØYT: Det høyeste tårnet rager 138 meter over havoverflaten. (Bilde: Espen Zachariassen)
FISKE: Fundamentene har skapt nye strømmer i fjorden, som har gjort stedet til en yndet fiskeplass. (Bilde: Espen Zachariassen)
VÆRHARDT: Når naturkreftene blir for sterke, blir broen stengt. Egne skilt for vindstyrken forbereder sjåførene på forholdene de har i vente. (Bilde: Espen Zachariassen)
KULTUR: En av kunstinstallasjonene til Kulturlandskap Nordland har fått sin sentrale plassering langs oppkjøringen til Helgelandsbrua. (Bilde: Espen Zachariassen)
INGENIØRKUNST: - Dette er jo skikkelig ingeniørkunst, mener turistene Jostein Nygård (t.v.) og Reidun Skrede fra Sunndalsøra. Her sammen med Randi Øiahals og Svein Skagestad fra Trondheim. Turister spanderer ofte en ekstra halvtime på å betrakte byggverket. (Bilde: Espen Zachariassen)
  • byggbilder

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå