FORSVAR

Bilder viser høy aktivitet ved nordkoreansk atomanlegg

Satellittbilder fra Nord-Koreas viktigste atomanlegg viser høy aktivitet etter at Kim Jong-un ba om økt produksjon av atomvåpenmateriale, sier en tankesmie.

Nord-Koreas leder har beordret økt produksjon av anriket fisjonerbart materiale som kan brukes i atomvåpen. Satellittbilder som viser økt aktivitet ved landets viktigste atomanlegg tyder på at det jobbes med å følge ordren.
Nord-Koreas leder har beordret økt produksjon av anriket fisjonerbart materiale som kan brukes i atomvåpen. Satellittbilder som viser økt aktivitet ved landets viktigste atomanlegg tyder på at det jobbes med å følge ordren. AP / NTB
2. apr. 2023 - 09:36

Tankesmia 38 North i Washington sier bilder tatt i første halvdel av mars antyder at en eksperimentell lettvannsreaktor snart er ferdig ved Yongbyon-anlegget.

Byggearbeidet er i gang på et nytt bygg for støttefunksjoner og man kan se utslipp fra kjølevannsystemet, noe som antyder at reaktoren «nærmer seg en overgang til operativ status», heter det i en rapport fra North 38.

Bildene antyder også at en reaktor som yter 5 megawatt fortsatt er i drift og at det bygges ved anrikingsanlegget for uran, trolig for å øke kapasiteten.

– Denne utviklingen ser ut til å gjenspeile instruksen Kim Jong-un nylig ga om å øke produksjonen av fisjonerbart materiale og utvide atomvåpenarsenalet, står det i rapporten.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (t.v.), EUs utenrikssjef Josep Borrell og utenriksminister Espen Barth Eide.
Les også

Norge styrker forsvarssamarbeidet med EU

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.