T2

Bilde, lyd og strøm gjennom nettverkskabelen

IKKE SÅNN: Den nye HDBaseT-standarden skal gjøre alle andre kabler overflødige.
IKKE SÅNN: Den nye HDBaseT-standarden skal gjøre alle andre kabler overflødige. Bilde: Colourbox
Stein Jarle Olsen
8. juli 2010 - 13:04

Vi kjenner alle til kabelkrøllet som følger med et digitalt hjem.

Heldigvis har HDMI-kabelen gjort at det i mange tilfeller ikke er nødvendig med en ekstra lydkabel, men det skal fortsatt strøm til alle apparatene, i tillegg til at de nyeste digitalboksene, spillkonsollene og TV-ene gjerne krever en nettverkskabel i tillegg.

Det vil nå blant andre elektronikkgigantene LG, Samsung og Sony gjøre noe med.

Allianse

De har inngått partnerskapet HDBaseT Alliance, og jobber for å utvikle teknologien HDBaseT og funksjonssettet 5Play, som rett og slett er en standard som gjør at helt vanlige nettverkskabler også skal kunne overføre ukomprimerte bildesignaler i opptil 4K-oppløsning (og 3D), HD-lyd, internett, strøm og kontrollsignaler.

Signalene skal kunne flyttes gjennom en hundre meter lang kabel, og det skal gi lavere kostnader for alle, mener alliansen.

Den foreløpige HDBaseT-standarden har en begrensning på 10,2 Gbps i båndbredden for lyd og bilde, omtrent det samme som en HDMI 1.4-kabel klarer på noen få meter.

VANLIG: HDBaseT-standarden bruker helt vanlige, billige nettverkskabler. Jimmi Larsen

Én kabel

Standarden betyr at en moderne TV kun vil trenge én kabel inn, som altså overfører både bilde, lyd, nettverkssignaler, fjernkontrollkommandoer og strøm.

Effekten er imidlertid foreløpig begrenset til 100W, som betyr at du neppe vil kunne fôre en enorm plasmaskjerm med strøm via nettverkskabelen.

Spesifikasjonen er nå på stadie 1.0, altså klar for distribusjon, og alliansen anslår at teknologien vil være klar for produsentene i løpet av andre halvår i år.

Det kan gi produkter i butikken i begynnelsen av neste år.

Mange standarder

Standarder er for øvrig veldig i vinden for tiden.

Nylig annonserte flere store laptopprodusenter at de jobber med en felles standard for ladere, og i fjor ble det klart at mobilindustrien går inn for micro-USB som standard for mobilladere.

Les sakene:

Samme lader til alle mobiler

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.