Biden håper å lokke mer gass ut av emiren i Qatar

Europas gassforsyning står øverst på dagsordenen når Joe Biden møter emiren i Qatar, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani.

USAs president Joe Biden forsøker å hjelpe sine europeiske allierte med å sikre gassforsyningen dersom Russland skulle skru igjen kranene.
USAs president Joe Biden forsøker å hjelpe sine europeiske allierte med å sikre gassforsyningen dersom Russland skulle skru igjen kranene. Foto: Patrick Semansky/AP/NTB
31. jan. 2022 - 14:20

Møtet mandag blir første gang Biden tar imot lederen for en av golfstatene i Det hvite hus.

Et svært viktig tema blir Europas gassforsyning. Qatar er en av verdens største eksportører av flytende naturgass, som kan bli sterkt etterspurt i Europa hvis Ukraina-konflikten forverrer seg.

Russland er den største eksportøren av naturgass til EU, mens Norge ligger på andre plass. Allerede i høst ble Russland beskyldt for å bremse forsyningene, noe som angivelig bidro til økningen i Europas energipriser.

Situasjonen kan bli langt mer akutt hvis Russland invaderer Ukraina og Vesten svarer med kraftige økonomiske sanksjoner mot Russland. Det er frykt for at Vladimir Putin da vil svare med å strupe gasseksporten fullstendig.

Både EU og USA jobber derfor med planer for hvordan den russiske gassen kan erstattes.

Norge har neppe mulighet til å levere særlig mye mer. Også for Qatar vil det være vanskelig å øke leveransene til Europa, men Biden har trolig likevel et håp om at al-Thani kan bidra med mer.

Et annet viktig tema på mandagens møte ventes å bli fjorårets evakuering fra Afghanistan, der Qatar spilte en avgjørende rolle.

EU-flaggene vaier utenfor unionens hovedkvarter i Brussel. I et utkast til EUs nye femårsplan er klima skjøvet ned til fordel for forsvar og sikkerhet.
Les også

Nytt utkast til EU-strategi: Nevner ikke klima med et ord

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.