Sentec

Bergensfirma øyner globalt gigantmarked med ny bluetooth-sensor

– Dagens løsning er nok 10 ganger så dyr, sier Sentec.

Sensoren fra Sentec er basert på Bluetooth og MEMS-teknologi. Dataen blir foreløpig hentet inn via en EX-sikker smarttelefon.
Sensoren fra Sentec er basert på Bluetooth og MEMS-teknologi. Dataen blir foreløpig hentet inn via en EX-sikker smarttelefon. (Bilde: Gunn Janne Myrseth)
EKSTRA

– Dagens løsning er nok 10 ganger så dyr, sier Sentec.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 199,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Da det nystartede bergensfirmaet Sentec mente de hadde en banebrytende sensorteknologi for overvåkning av sikkerhetsventiler, henvendte de seg til Christian Michelsen Research for å få hjelp til utvikling av teknologien.

Sentec mener de vil spare oljeindustrien og prosessindustrien for store summer.

– Markedet er globalt. Vi tror det er et stort eksportmarked. Men vi forsøker å holde beina på jorda, sier markedssjef i Sentec, Ronny Karlsen, til Teknisk Ukeblad.

– Slipper kabling

Selskapet har store vekstmål for årene som kommer og sikter mot en omsetning på 150 millioner kroner i år 2020.

Firmaet teller sju mann og holder til på Laksevåg i Bergen. Den første sensoren satser de på å få lansert i løpet av mars måned, i samarbeid med et amerikansk selskap de er i ferd med å inngå distribusjonsavtale med.

Sensorteknologien fra Sentec er utviklet sammen med Christian Michelsens Research. Fra venstre Bård Henriksen (CMR), Jan Kocbach (CMR) og Ronny Karlsen (Sentec AS).
Sensorteknologien fra Sentec er utviklet sammen med Christian Michelsens Research. Fra venstre Bård Henriksen (CMR), Jan Kocbach (CMR) og Ronny Karlsen (Sentec AS). Foto: Gunn Janne Myrseth

Han forklarer at teknologien deres vil være mer funksjonell og anvendelig sammenlignet med eksisterende løsninger, blant annet ved at den er enkel å ettermontere, den er mindre, og den er trådløs.

– Konseptet vårt er basert på bluetooth-teknologi og MEMS-teknologi (Micro Electrical Mechanical Systems, red.anm). Dagens teknologi er oftest basert på ultralyd. Disse sensorene må kables hele veien.

– De nye sensorene tar fem minutter å montere. Besparelsene for kundene vil være store. Med dagens løsning snakker vi om ti-gangen i kostnader for en kablet løsning versus en trådløs sensor, sier han.

– Banebrytende

Sentec-sensor.
Sentec-sensor. Sentec-sensor. Foto: Gunn Janne Myrseth

Sensorene sier ifra dersom de oppdager at sikkerhetsventilene «popper» ved høyt trykk. Sikkerhetsventilen ivaretar sikkerheten i et prosessanlegg ved at den «popper» eller trykkavlaster systemet ved et gitt settpunkt.

Dermed unngår man ødeleggelser av prosessutstyr eller i verste fall en mulig eksplosjon.

– Det er slik en sikkerhetsventil er designet, ventilen skal slippe ut trykk for å ivareta sikkerheten i prosessanlegg. Sensoren registrerer at ventilen har poppet og registrerer dette som en hendelse, sier Karlsen.

Dette er viktig for riktig vedlikehold av ventilen i etterkant.

– Dette er en ny og banebrytende måte å overvåke ventiler på. Det har en lavere kost enn det man kjenner til fra tidligere. Sluttkunden får store besparelser, ifølge Karlsen.

 Datainnsamling vil foregå ved hjelp av en EX-sikker smarttelefon.

– På inspeksjonsrunden vil dataen bli hentet inn automatisk. Når man er tilbake i et område med internett-tilgang går dataene opp i en nettskyløsning, sier Karlsen.

Han sier at det ikke er mange månedene til dette er utviklet videre med bluetooth 5-teknologi for sensorer til andre applikasjoner.

– Rundt juni har vi en ny sensor på plass for en helt annen applikasjon som tar i bruk Bluetooth 5 som har mye lengre rekkevidde. Vi tror vi blir blant de første i verden som tar i bruk dette. Da er vi ikke avhengige av telefon. Dataene kan da gå rett inn i et kontrollrom for eksempel via en gateway, sier han.

Bluetooth 5

Seniorforsker ved Christian Michelsen Research (CMR), Jan Kocbach, sier til Teknisk Ukeblad at samarbeidet med Sentec har fungert bra. CMR har tidligere jobbet med lignende teknologi.

– Sentec kom til oss i fjor med en utfordring de hadde lyst til å løse. Vi hadde kunnskap om teknologien, og de hadde kunnskap om markedet samt industrialiseringskompetanse, og det passet godt med et samarbeid, sier Kocbach.

Han sier at det også blir spennende å se hvordan utviklingen blir videre med bluetooth 5.

– Dette er veldig spennende med både bedre rekkevidde og større overføringshastighet. Med bluetooth 5 åpner det seg nye muligheter, sier han.

Kocbach sier at teknologien i utgangspunktet er relativt enkel. Likevel er det vrient å lykkes med det.

– Det er bluetooth og chip-teknologi, som vanlige sensorer i mobiltelefoner. Så skal du ha programvare rundt det. Så lenge du vet akkurat hva du vil kan du komme ganske langt på kort tid. Det er mange som prøver, men det er ikke så mange som lykkes raskt.

– Da er det kjennskap til markedet som er nøkkelen. Det sitter Sentec på, og vi sitter på teknologikunnskapen, sier han. 

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå