KLIMA

Beredskap for ekstrem hete er ikke kartlagt i Norge

Mens det finnes beredskapsplaner og analyser for skred, flom, storm og skogbrann, er ikke ekstrem varme og hetebølger kartlagt som mulige kriser i Norge.

Røde Kors mener Norge per i dag verken har infrastrukturen eller kunnskapen som trengs for å takle ekstrem varme.
Røde Kors mener Norge per i dag verken har infrastrukturen eller kunnskapen som trengs for å takle ekstrem varme. Foto: AP
23. juli 2022 - 10:36

Det bekrefter Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som utfører disse analysene, overfor VG.

– En hetebølge som dette er en type hendelse som vi mener det er viktig å rette oppmerksomhet mot, både gjennom analyser og i klimatilpasningsarbeidet for øvrig, sier statssekretær John-Erik Vika (Sp) i Justisdepartementet til avisen.

Han viser til at Klima- og miljødepartementet leder arbeidet med en ny stortingsmelding om klimatilpasning, og at heteberedskap naturlig hører hjemme her.

Det er også et kommunalt ansvar å være forberedt på ulike kriser og naturkatastrofer gjennom analyser og tiltak. Røde Kors mener Norge per i dag verken har infrastrukturen eller kunnskapen som trengs for å takle ekstrem varme.

– Hetebølger er ikke noe som står øverst på prioriteringslisten, men det er absolutt noe vi må ta innover oss, sier Anders Thorheim, leder for samfunnssikkerhet og beredskap i Norges Røde Kors.

Været fortsetter å herje i Norge. I helgen er det ventet både store snømengder, kraftig vind og lyn flere steder i landet
Les også

Farevarslene hagler flere steder i landet – Vegvesenet advarer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.