KLIMA

Beredskap for ekstrem hete er ikke kartlagt i Norge

Mens det finnes beredskapsplaner og analyser for skred, flom, storm og skogbrann, er ikke ekstrem varme og hetebølger kartlagt som mulige kriser i Norge.

Røde Kors mener Norge per i dag verken har infrastrukturen eller kunnskapen som trengs for å takle ekstrem varme.
Røde Kors mener Norge per i dag verken har infrastrukturen eller kunnskapen som trengs for å takle ekstrem varme. Foto: AP
23. juli 2022 - 10:36

Det bekrefter Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som utfører disse analysene, overfor VG.

– En hetebølge som dette er en type hendelse som vi mener det er viktig å rette oppmerksomhet mot, både gjennom analyser og i klimatilpasningsarbeidet for øvrig, sier statssekretær John-Erik Vika (Sp) i Justisdepartementet til avisen.

Han viser til at Klima- og miljødepartementet leder arbeidet med en ny stortingsmelding om klimatilpasning, og at heteberedskap naturlig hører hjemme her.

Det er også et kommunalt ansvar å være forberedt på ulike kriser og naturkatastrofer gjennom analyser og tiltak. Røde Kors mener Norge per i dag verken har infrastrukturen eller kunnskapen som trengs for å takle ekstrem varme.

– Hetebølger er ikke noe som står øverst på prioriteringslisten, men det er absolutt noe vi må ta innover oss, sier Anders Thorheim, leder for samfunnssikkerhet og beredskap i Norges Røde Kors.

Mange trengte hjelp på Sørlandet onsdag. Her kjører Tommy Tofteland fra Sivilforsvaret Ida Engen fra hjemmesykepleien på grunn av det kraftige snøværet som har gjort veier ufremkommelige.
Les også

Bar asfalt på E18, men fortsatt glatt og innstilte tog: – Det ser mye bedre ut

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.