KRAFT

Ber kroater gå på språkkurs

Statnett ba om at de kroatiske arbeiderne i Dalekovod får språkkurs. Det vil lette kommunikasjonen i byggingen av mastene på kraftlinjen mellom Sima og Samnanger.
Statnett ba om at de kroatiske arbeiderne i Dalekovod får språkkurs. Det vil lette kommunikasjonen i byggingen av mastene på kraftlinjen mellom Sima og Samnanger. Bilde: Hommedal, Marit
Per-Ivar NikolaisenPer-Ivar Nikolaisen
24. feb. 2012 - 16:03

"Statnett kindly encourage Dalekovod to look into its internal program for competence development and the possibility for training workers in the English language. Is it possible to do something about this through the winter months?"

Et brev til Dalekovod tyder på at Statnett ikke er fornøyd med engelskkunnskapene hos arbeiderne som er med på å bygge ut kraftlinjen fra Sima til Samnanger.

Statnett sier at det handler om praktiske forhold for dem som byggherre.

– Det er praktisk og enklere dersom vi kan gi informasjon direkte til medarbeiderne, uten å være avhengig av tolkning av det vi sier, opplyser delprosjektleder Karoline Burhol i Statnett.Ingen utfordringer

Det kroatiske entreprenørselskapet Dalekovod har tidligere fått negativ oppmerksomhet i forbindelse med Teknisk Ukeblads avsløringer om ulovlig overtidsarbeid og manglende lønn når været har vært for dårlig til å arbeide.

I november døde også en arbeider i en ulykke på Statnetts nye kraftledning mellom Sauda og Liastølen.

Statnett hevder at engelskkunnskapene i Dalekovod hittil ikke har gitt utfordringer.

– Vi har ikke opplevd forsinkelser, misforståelser eller sikkerhetsmessige utfordringer på grunn av manglende språkkunnskaper, men mener at det kan forenkle hverdagen på byggeplassene noe, og forebygge situasjoner der språkbarrierer hindrer god direkte kommunikasjon, påpeker Burhol.

– Som nordmenn er vi nok også mer vant til flate strukturer og direkte kommunikasjon mellom folk på ulike nivåer, legger hun til.

– Statnett har ikke hovedansvaret i Hardanger

Presser Dalekovod til å gi arbeiderne lønn

Vil styrke HMS

I brevet til Dalekovod i november tar Statnett også opp behovet for å styrke helse, miljø og sikkerhet.

De krever at selskapet øker bemanningen til dette med en heltidsstilling. Statnett understreker at kandidaten må snakke og skrive godt engelsk.

– For oss er det viktig å bidra til å utvikle leverandørmarkedet som sådan og enkeltleverandører. Dette gjelder også i vårt forhold til Dalekovod. Der vi ser muligheter for leverandøren til å levere enda bedre, påpeker vi dette. Det innebærer ikke nødvendigvis at ting fungerer dårlig i utgangspunktet, men at vi tror det er et potensial for å bli enda bedre, sier Burhol.

Hun understreker at Statnett i brevet ga Dalekovod ros for innsatsen de gjorde i en kriseøvelse. En av lærdommene fra øvelsen var hvordan nettopp gode engelskkunnskaper hos en arbeider var en stor fordel.

Les også:

Statnett får ros av fagforeningene

Får betalt for reisetid på Ørskog-Fardal

– Statnett svekker kraftbransjens omdømme

Frp: – Utenlandske entreprenører gir lavere nettleie

Dalekovod vil følge norsk lov

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.