KARRIERE

Ber byggenæringen skjerpe seg

KRITISK: YS-lederen mener Folket Hus-saken sier mye om byggenæringen.
KRITISK: YS-lederen mener Folket Hus-saken sier mye om byggenæringen. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
5. mai 2011 - 13:44

Kvalheim er ikke i tvil om hva som har ført til at håndverkere uten tariffavtale har pusset Folkets Hus denne vinteren.

Alle steder

– Jeg regner med at dette er en glipp og at det er kontrollrutinene som her har glippet. Jeg er sikker på at LO kommer til å rydde opp i dette, slik at kontrollrutinene er gode nok framover, sier YS-lederen.

Han er forsiktig med å kritisere LO, men sier dette:

– Når dette kan skje i LO, kan det skje alle steder, sier Kvalheim.

YS støtter LOs kamp for solidaransvar. Men YS-lederen sier at det ikke alltid er like enkelt å kontrollere om underleverandører opptrer i tråd med forskriftene.

Pusset opp Folkets Hus uten tariffavtale

Symptom

– Nei, det er ikke alltid så enkelt å følge med nedover i verdikjeden. Men nettopp derfor er det viktig med gode rutiner for å avdekke avvik. Det er ikke nok med lovverk. Lovene må suppleres med konkret og direkte oppfølging av underleverandører. Entreprenører må stille tydelige krav til dem, og sjekke at kravene blir etterlevd. Dette burde ikke være et minefelt, men slik situasjonen er i dag, er det nødvendig med tett oppfølging av underleverandører, sier YS-lederen.

– Hva sier dette om byggenæringen?

– Det er nok symptomatisk for næringen. Ofte er det dårligere vilkår jo lenger ned i verdikjeden man kommer. Her har nok byggenæringen en jobb å gjøre, slik at aktørene ser verdien av ordnede lønns- og arbeidsvilkår, sier Kvalheim.

– En pinlig sak

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.